Ancient Rites – Laguz

Ancient Rites – Laguz
Massacre Records, 2015

Echt productief kunnen we Ancient Rites niet noemen. Het melodieuze pagan/blackmetalgezelschap met een fascinatie voor Europese historie rond bandleider Günther Theys, draait al sinds 1988 mee maar met Laguz verschijnt pas het zesde album: het eerste sinds Rubicon uit 2006. We kunnen dus best spreken van een comebackplaat van een band die ondanks de tegenvallende productiviteit nooit heeft teleurgesteld.

Jammer dat dat nu dan wel gebeurt. Laguz is namelijk niet zo’n heel goed album, zeker niet voor een band die zo lang uit beeld is geweest. Natuurlijk klinken de tien nummers inclusief intro heel behoorlijk en is het duidelijk dat er voor de teksten weer wekenlang in de geschiedenisboeken is gesnuffeld maar over de hele linie valt het gewoon tegen. De tracks lijken teveel op elkaar en dat komt niet in de laatste plaats door de tegenvallende mix van dit album waarbij de keyboards en zang wel erg prominent te horen zijn. Daar komt bij dat Theys het zingen definitief heeft gelaten voor wat het is. Op de laatste albums van Ancient Rites was zijn grunt nog maar sporadisch te horen maar vormden die momenten een aangenaam contrast met het praatzingen. Nu is ook de grunt verdwenen en blijft alleen het gefluister over.

Laguz is een album dat groeit naarmate het vaker langskomt en liefhebbers van Ancient Rites moeten dat ook zeker doen om in Von Gott Entfernt (Bij Nacht en Ontij) en Frankenland nummers te ontdekken zoals alleen deze band ze kan maken. Maar over de hele linie blijft het behelpen. De magie die op Rubicon en zeker op diens voorganger Dim Carcosa te horen was, ontbreekt op Laguz. Hopelijk is er door de jaren van relatieve stilstand gewoon wat roest op de Ancient Rites-machine gekomen en geldt Laguz als de borstel die dat wegpoetst, zodat er daarna weer wat écht moois kan ontstaan.

Tracklisting:
Ancient Rites - Laguz 200x200

 1. Golden Path to Samarkand
 2. Carthago Delenda Est
 3. Under the Sign of Lagoz
 4. Von Gott Entfernt (Bij Nacht en Ontij)
 5. Apostata (Imperator Fidelis)
 6. Leg V Aladaue (Fifth Larks Legion)
 7. Mind Unconquered
 8. Umbra Sumus (We Are Shadows)
 9. Frankenland
 10. Fatum (Ill Fate / Noodlot)

Line-up:

 • Günther Theys – Vocalen
 • Erik Sprooten – Gitaar
 • Domingo Smets – Gitaar
 • Walter van Cortenberg – Drums

Links: