Echelon – The Brimstone Aggrandizement

Dave Ingram en zijn vier Zweden laten voor de tweede keer van zich horen. Men noemt zichzelf een deathmetal supergroup. Van Ingram ken ik eigenlijk alleen de slot-cd van Bolt Thrower en die vind ik erg goed. Wat de Zweden betreft, vooral Rogga Johansson, één van de gitaristen, zat in een plethora van bands. Heel productief allemaal. Er is een overlap qua bandleden met de mij onbekende Down Among the Dead Men (overigens is dat een nummer van Flash and the Pan, de band van George-de oudere broer van Angus en Malcom-Young).

Maar het gaat natuurlijk aan het eind van de rit om kwaliteit en niet per se om kwantiteit. Wat kwantiteit betreft, de cd is met zijn acht nummers aan de korte kant. Dat is een goed iets. Het zal daardoor niet snel gaan vervelen. Men eindigt echter – en dit is voor mij zeker geen pre – met een paar samples van stemmetjes met een wel heel Engels accent dat een paar minuten duurt. Meesterlijk? Nee. Overbodig? Ja, maar niet als je vindt dat je te weinig te brengen hebt.

De andere (korte) samples bij de voorgaande nummers passen eigenlijk wel goed bij de CD: ik heb het namelijk allemaal al, meer dan eens, gehoord. Om een voorbeeld te noemen: Hail Satan!

De nummers beuken lekker door, ze zijn niet te moeilijk, maar ook niet origineel.  Tegelijkertijd is het ook niet slecht. Het is allemaal van eenzelfde niveau. Er springt echter niets tussen uit. Het beste element van deze CD zijn de titels van de nummers.

Als je een liefhebber bent van de andere bands die deze heren ook hebben (en dat zijn er nogal wat) is het heel goed mogelijk dat je dit een goede plaat vindt. Indien je op zoek bent naar sprankelende, agressieve en geïnspireerde metal laat je deze aan je voorbij gaan.

Label:a2180639655_10

Transcending Obscurity Records, 2016

Tracklisting:

 1. Plague of the Altruistic
 2. The Forbidden Industry
 3. Lex Talionis
 4. Of Warlocks and Wolves
 5. The Brimstone Aggrandizement
 6. Vital Existence
 7. The Feared Religion
 8. Monsters in the Gene Pool/Sonic Vortex

Line-up:

 • Dave Ingram – Vocalen
 • Rogga Johansson – Alle instrumenten
 • Kjetil Lynghaug – Gitaar
 • Johan Berglund – Bas
 • Travis Ruvo – Drums

Links:

Score:

74/100