Earthblood – Witchburner

Goed, dit Finse Earthblood is nog een jonge band uit 2023, maar heeft wel mooi Joel Notkonen op vocalen en bas! Die kennen we onder andere van Aeonian Sorrow en als snarenbezweerder van de blackmetalband Ondfødt. Dit Earthblood is van een andere pluimage, namelijk die van sludge-rige thrash met ook wat doom metal. Een passende combinatie? We zullen zien, of beter gezegd horen. Dit Witchburner is namelijk de tweede – zeventiende minuten durende – EP van de Finnen in kwestie.

Op deze EP laten de heren een drietal nummers de revue passeren. We trappen af met het titelnummer Witchburner een overduidelijk op thrash geïnspireerd nummer. Naast het fijne, goed opgefokte drumspel, hoor ik een schurende strot en behoorlijk vuige gitaarriffs. Ik zeg: lekkere spek voor de bek, deze niet al te eentonige track. In een dikke vijf minuten wisselen de heren dan ook dikwijls van tempo, worden gitaaraccenten naadloos in het geheel verweven en is de vocale impact, inclusief het sludgy-karakter daar.

 
In dat opzicht voldoet de band dan ook geheel aan de verwachtingen. Het totaalgeluid en de composities zelf mogen er wezen, al is het niet direct iets nieuws onder de horizon. Een partij grillig is die eindfase van het titelnummer overigens wel, met een heel apart drumgeluid, voorzien van een dikke lading echo. Sons of Heavy Rain start dan als een traditionele, meer heavy (what’s in a name?) georiënteerd nummer. Een jam- en solosessie lijkt aanstaande, waarna de brute vocaal die het midden weet te houden tussen een schreeuw en grunt weer van zich laat horen. Fijn dat de heer Notkonen ook deze variatie en klank in huis heeft, die toch wel afwijkt van zijn stemgeluid bij Aeonian Sorrow, evenals de muzikale invulling, maar dat moge toch wel duidelijk zijn. Tegen het einde ontstaat er nog een mooi moment van samenzang, waar de achtergrondvocaal van Tuure Suomalainen ongetwijfeld een bepalende rol in speelt.

Swamp Hammer is als langste nummer dan alweer de afsluiter van deze EP. Een dikke sludge-partij die in de eerste minuut alle ruimte geeft aan snerpende gitaarklanken om de spanning op te voeren. Daarna ontspint de boel al snel – maar wel redelijk mid-tempo – zwaar en beukend. De thrash is weliswaar vrijwel afwezig, maar de impact is er geen stuiver (oud Nederlands betaalmiddel) minder om. De melodische inslag, ‘gangshouts’ en smaakvolle drums vullen de ruimte tussen hemel en aarde. Witchburner is een fijne, ietwat traditionele EP, die zo her en der toch wel wat bevreemde elementen in zich heeft om de boel afwisselend en interessant genoeg te houden. Aanrader voor de zwaargewichten, stoners, doomers en dat soort volk.

Label:

Inverse Records, 2024

Tracklisting:

1. Witchburner
2. Sons of Heavy Rain
3. Swamp Hammer

Line-up:

  • Niko Kauhanen: Drums
  • Jere Halonen – Gitaren, vocalen
  • Joel Notkonen – Bas, vocalen
  • Tuure Suomalainen – Gitaren, achtergrondvocalen

Links: