Dystopia – De Verboden Diepte I: Veldslag Op De Rand Van De Wereld

Ergens in 2020 koos het uit Den Helder afkomstige Dystopia resoluut voor de Nederlandse taal. Zo zag in dat jaar het album Geen Weg Uit het levenslicht en dit in eigen beheer. Met De Verboden Diepte I: Veldslag Op De Rand Van De Wereld hebben de heren wel een platenboer gevonden. Het Belgische Immortal Frost Productions verschaft hen nu onderdak en brengt plaat nummer vijf uit van een band die al aardig wat jaren op de teller heeft staan.

Dystopia is een band die black metal op geheel eigen wijze weet te brengen, iets wat we natuurlijk al wisten. Lees maar eens de bovenstaande review van de vorige plaat geschreven door de heer Al Foet. Trompet, trombone worden in het muzikale palet geïntegreerd. Er wordt dus geschilderd met heel veel verschillende kleuren en niet noodzakelijk tinten zwart. Het hoesontwerp is bijzonder geslaagd en als je naar de gekleurde vinylversie kijkt is dat toch waarlijk een lust voor het oog.

De wachters die dood voor de poorten van het kasteel liggen zijn een eerste kennismaking met het nieuw muzikale geweld van dit viertal. In zijn eerste klanken doet het geluid me wat denken aan platen van Verwoed, Dødsrit, Fluisteraars en consoorten. Verkwikkend is vervolgens het geluid van de koperblazers, het lijkt alvast de wachters niet uit de doden te doen herrijzen. Ook de cleane vocalen, die bijzonder doorleefd en in de Nederlandse taal worden gebracht,  laten ze voor dood achter. Vlechtend soleerwerk, rollende dubbele basthema’s – die weliswaar wat te dof klinken – nemen je vervolgens mee naar Giftige Woorden. Een wirwar van gitaarthema’s maar vooral een bijzonder sterke vocale prestatie worden hier aan je voorgesteld. De tekst wordt op zo een zurige wijze in je facies gespuugd dat het gif onmiddellijk je flinterdunne huid weet te penetreren.

Met hoeveel komen ze eigenlijk? Die nozems, die nitwitten die telkenmale willen duidelijk maken hoe belangrijk ze wel niet zijn. Volgens Dystopia kwamen er Eerst Enkelen, Toen Honderden, Toen Duizenden. Of de heren doelen op bovenstaande is me een raadsel; wat duidelijk is, is dat een erg innovatief nummer wordt gebracht. De Val (misschien een subtiele verwijzing naar de plaat van Verwoed uit 2019?) gaat op hetzelfde elan verder en combineert eerder klassieke thema’s met licht experimenteel geweld dankzij de blazers.

Amper vier nummers op dit De Verboden Diepte I: Veldslag Op De Rand Van De Wereld maar dat is ruim voldoende om te kunnen stellen dat deze nieuwe plaat van het Nederlandse Dystopia een erg sterk album is geworden. Stevige, eerder typische blackmetalelementen worden op een avontuurlijke wijze gemengd met trompetgeschal, trombonegeschuif en doorwinterde cleane vocalen. Sterk!

Score:

85/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2024

Tracklisting:

  1. Dood Van De Wachters
  2. Giftige Woorden
  3. Eerst Enkelen, Toen Honderden, Toen Duizenden
  4. De Val

Line-up:

  • Cees De Wit – Drum
  • Dennis Onsia – Zang, gitaar
  • Rick Jongman – Gitaar, zang
  • Thomas Cochrane – Gitaar, trompet, trombone, zang

Links: