Drunemeton – Tir Nan Og

Wat een artwork! Dat is hetgeen me in eerste instantie opvalt op het vijfde album van dit Russische paganblackmetalgezelschap Drunemeton. Tir Nan Og, want zo heet dat album, heeft van de heer Adamovic Marko een impressionant artwork en dito lay-out meegekregen. Godsherejezussatanskinderen nog aan toe! Het is lang geleden sinds de werken van de hand van Wesley Dewanckel voor het Belgische Kludde en Theudho dat ik nog zo onder de indruk ben geraakt.

Drunemeton is een collectief dat tracht traditionele elementen uit de Keltische cultuur, mythen en sagen te combineren met hedendaagse thema’s. Zo krijg je natuurlijk muziek die wat aansluit bij deze van grootmeesters als Bathory of Menhir, Forefather en Ancestors Blood. Het spreekt ook voor zich dat met zo een achtergrond het meest ideale platenlabel Heidens Hart Records uit Nederland is en zo geschiedde.

Met behulp van een alles vertellende intro duiken we diep de mythen, sagen, vertellingen, verhalen in die de boeiende Keltische achtergronden trachten duidelijk te maken. Drunemeton, geesteskind van Grannus, doet met zijn paganeske black metal een duit in de spreekwoordelijke zak om dat alles muzikaal te omlijsten. Niet dat andere bands, cfr. supra, daar niet al eerder hun best voor deden, het kan altijd anders. De paganeske black metal van deze Russische band beroept zich op heel wat verschillende lagen. Hierdoor draag ik je op om toch goed bij de les te blijven. Er zit immers heel wat variatie verstopt in de gitaar- en baspartijen doch ook op ritmisch vlak krijg je heel wat tempo- en ritmewisselingen. Het lijkt alzo wel of je op woelige wateren bent terechtgekomen of je op een dansend schip staat dat zich door deze wateren moet laveren zoekend naar de westkust van Ierland.

Met behulp van filmische intermezzo’s, oeroude instrumenten en eerder complex aanvoelende, verweven lagen krijg je inzicht in het verhaal van dit Drunemeton. Luister naar The Elysium hoe er gespeeld wordt met verschillende dynamieken. Luister naar de bas die lekker met alles en iedereen meewandelt en dat misschien net wat te vaak doet op deze plaat. Golvend en klotsend botst het water op de stenen kust. Flight Of The Swans creëert het gevoel alsof je op een rotspunt staat en over de zee staart, de verte in. The White Ship brengt je vervolgens dieper de zee op zodat je het avontuur ten volle kan beleven. De link met het hedendaagse voel je op het voorlaatste nummer, Veil Of The Black Mirror. Is dat een luchtalarm, zijn dat sirenes tijdens de intro?

Zij die fan zijn van black metal met een meer dan behoorlijke paganeske insteek in verhaal, artwork en muziek kunnen dit vijfde album van het Russische Drunemeton, Tir Nan Og, zonder verpinken aanschaffen. Het is een erg genietbare bij momenten, voor mij althans, wat te chaotisch aanvoelende blackmetalplaat. Heidens Hart is een label met een neus voor kwaliteit, denk maar aan de recente release ook van Heimdalls Wacht bijvoorbeeld.

Score:

75/100

Label:

Heidens Hart Records, 2024

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Tir Nan Og
 3. The Elysium
 4. The Flight Of The Swans
 5. The White Ship
 6. Underneath The Waves
 7.  Veil Of The Black Mirror
 8. Haven In Flames

Line-up:

 • Grannus – Zang, alle instrumenten
 • Unholy Father – Drums (sessie)
 • V – Balkan Duduk en Wooden Recorder

Links: