Djevel – Ormer Til Armer, Maane Til Hode

Rauw en ongepolijst, recht uit de Noorse hellespleten en duistere krochten alsof we terug in de jaren ’90 gekatapulteerd worden, dat is waarvoor Djevel staat. Een lekkere schuurpapieren productie, een eenvoudig doch doordachte cover en acht nummers vol razernij, vol boze boodschappen en vol vernuftig in elkaar gestoken doch eenvoudige blackmetalnummers. De zesde langspeler heet Ormer Tl Armer, Maane Til Honde. Ik kijk even in mijn collectie, van deze Noorse vrienden heb ik enkel het debuut Dødssanger in het kastje staan en deze dateert alweer van 2011.

In ieder geval is het zo dat met bovenstaand nummer, de plaat meteen deftig wordt geopend. Een blackblast op drum, een stevige doch melodieuze gitaarpartij en eindelijk ook nog eens een bas-thema dat lekker doorkomt. We wisten natuurlijk ook al langer dat de vocalen van Djevel, zowel de brute als de cleane, uit de hel teruggestuurd werden om op plaat te verschijnen. Alles wordt in het Noors naar je toe gespuugd, getuft en dit op erg overtuigende wijze. De vibe die heerst op deze plaat is die van de oude dagen. Kan ook moeilijk anders. De heren spelen in Koldbrann (Mannevond) of hebben een verleden in een cultband als Emperor (Faust).

Toch even over die bas. Mannevond speelt het klaar om een stevig fundament te leggen, maar ook om net iets meer uit zijn instrument te halen. Je hoort hem vaak mooie baslijnen leggen, net mee met de gitaarpartijen en dan weer tegen de gitaarpartijen in. Het doet me in opzet wat denken aan de baspartijen op Kronet Til Konge, het debuutalbum van Dødheimsgard in vervlogen tijden.

De nummers die je te horen krijgt, zijn erg goed uitgewerkt, kennen verschillende dieptes, kennen verschillende lang uitgerekte gitaarthema’s en klokken af op een gemiddelde van zeven minuten muziek. Djevel geeft niet altijd van jetje. Op Den Gang Jeg Banket Paa Helvedes Tunge Doer heb je, voor je het weet, een erg boeiende geluidsescapade achter de kiezen, waarbij de bas een erg prominente rol opeist. Het kortste nummer van de plaat, Ved Hildr’s Haand For Hel, is gebouwd rond een mega-vette melodieuze openingsriff. De open riffthema’s waarmee het nummer eveneens doorspekt wordt, spuwen zoveel gif uit, zoveel haat dat je je vrolijk wuivende buurman even vergeet terug te wuiven. En dit hierboven zijn dan enkel nog maar de hoogtepunten.

Djevel‘s zesde langspeler is lekkere old school black metal zoals het hoort te zijn. Geen compromis, geen soft gedoe, geen gepiel of gewiel, geen keyboard. Aanschaffen die hap!

Score:

85/100

Label:

Aftermath Music, 2019

Tracklisting:

 1. Ormer Til Armer, Maane Til Hode
 2. Et Menniskes Hele Korpus Og Legeme
 3. Den Gang Jeg Banket Paa Helvedes Tunge Doer
 4. Dreb Dem Alle, Herren Vil Gjenkenne Sine
 5. Ved Hildr’s Haand For Hel
 6. Det Eders Herre Lover Er Mer Enn Hva Mennisket Taaler
 7. Over Svarte Skriigende Skoger
 8. Illoyed Foedt Som Satans Barn, Paa Ferd Uden Spor Af Menneskeverd

Line-up:

 • Faust – Drums
 • Mannevond – Basgitaar, zang
 • T. Ciekals – Gitaar, zang

Links: