Dikasterion – Chaos As A New World

Dikasterion is een blackmetalband, een soort van verbond, een ondergronds monster dat het noorden en zuiden van België verbindt en dit door middel van compromisloze black metal. Dit Chaos As A New World is een EP geworden die al veel langer geleden had moeten uitkomen via Amor Fati Productions, maar iedereen weet intussen hoe het komt dat dat net niet gebeurde.

In de vorige line-up, nu zijn de heren teruggekeerd naar een trio, namen ze ergens in 2021 wat nummers op en voegden ze daar geheel naar eigen smaak nog een cover van Stormtrooper’s Armies Of The Night aan toe net als een een bewerking van een erg oud middeleeuws nummer, Schiarazula Marazula, dat ze omdoopten tot Death’s Serenade. Het mag jullie niet verbazen dat de nummers op deze plaat het doel hebben om onze geesten te openen en echt naar de wereld te kijken. Daarnaast infuseren de heren dit alles met verhaallijnen uit hun eigen leven. Dit geheel mengen ze vervolgens om te komen tot een stevig potje smeerpijperijblackmetal.

Na een ongelooflijk smerige intro volgepropt met ondergrondse geluiden en wat stevige gitaarfeedback dreunt het eerste nummer, Perdition’s Call, op een even gortige wijze bij je binnen. De heren claimen “ancient black metal” te maken, wat volgens mij gewoon een verwijzing is naar het rudimentaire, robuuste, basale van ons geliefde subgenre. De heren weten heel goed waarmee ze bezig zijn. Die eenvoudige, efficiënte schuifriffjes worden simpel versierd met piepend gitaarwerk en vormen zo de basis voor de muziek van Dikasterion. Voortdurend hoge snelheden moet je dus niet verwachten; het gaat eerder om midtempo beukende stukken en wat thrashy drumdynamieken.

Het heerlijk rudimentaire van de muziek vind je en hoor je ook terug in de productie. Luister eens naar de bas en drumintro van Across The Line. Of neem van datzelfde nummer die giftige solo onder de loep. Vervolgens drijven de heren het tempo opnieuw op naar ijselijke hoogtes, een gorgelend stel keelklanken kondigen de komst van Rites Of Conviction aan.

Chaos As A New World, de nieuwste EP van de Belgische heren van Dikasterion, is een vuil, smerig schijfje waarop behoorlijk wat smerige black metal op verzameld staat. De heren plegen het ancient black metal te noemen en dat is eigenlijk ook gewoon de nagel aan het kruis van de Here Jezus kloppen.

Label:

Amor Fati Productions, 2023

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Perdition’s Call
 3. New World Disorder
 4. Armies Of The Night
 5. Across The Line
 6. Rites Of Conviction
 7. Death’s Serenade

Line-up:

 • Pz Kpfw – Drum
 • Hanghedief – Gitaar, zang
 • Cinis – Bas
 • Death Commander – Gitaar, zang

Links: