Den Saakaldte – Pesten Som Tar Over

Sykelig is de bezieler, de grondlegger van dit Noorse blackmetalquintet dat zich Den Saakaldte noemt. Een band die over de jaren heen (en we starten met tellen vanaf 2006) al menige line-upwissel achter de spreekwoordelijke kiezen heeft. Telkenmale had dit echter geen invloed op de kwaliteit van de muziek. Zo is Niklas Kvarforth (Shining) op een blauwe maandag nog verantwoordelijk geweest voor de doorleefde vocalen en plukte Siedemann (1349) ook nog een hele poos aan de bassnaren. Sinds de vorige plaat, Kapittel II: Faen I Helvete uit 2014, is er al weer veel veranderd. Intussen zit Tybalt op de drumkruk en neemt Svik de microfoon in de hand. Deze heren kennen we intussen van het machtige Tilintetgjort. Skoll maakt dan weer het mooie weer in Ved Buens Ende en Arcturus.

Pesten Som Tar Over is plaat nummer vier in de rij, als we een trits splits met Shining, Horna en anderen niet meetellen natuurlijk. Voor mij persoonlijk is All Hail Pessimism uit 2009 nog altijd het sterkste Den Saakaldte album. Nummers als Vandringen en Satans Synder staan toch in mijn geheugen gegrift.


Op bijzonder smerige en brutale, maar ook melodische wijze start Av Satans Ild. Een nummer dat eveneens werd voorzien van een tekenende videoclip. Tekenend in die context dat we geconfronteerd worden met de regio Telemark in Noorwegen, de regio waar deze in oorsprong Griekse jongeman (Sykelig dus) zijn tent heeft opgeslagen, en maar goed ook. Zoals gezegd: de vele line-upwisselingen in het verleden hebben geen invloed gehad op de kwaliteit van de black metal, en dat is ook nu niet het geval. Svik rochelt en spuugt met verve de zwartgeblakerde teksten in de microfoon en Tybalt stampt op gortdroge wijze de pedalen tegen een drumvel. De gitaartandem Sykelig-Fineidet, ondersteund door de onderaardse, wandelende klanken van Skoll, laveren op typische, dan weer hoekige en puntige wijze door het uitgetekende landschap.

Waar op de vorige platen ook wat ruimte werd gemaakt voor de piano of andere instrumenten, is dat op dit Pesten Som Tar Over toch even wachten… Tot ja, wanneer eigenlijk? Tot Sint Juttemis blijkbaar, want die komen namelijk gewoon niet opdagen. Trek je dan wat op aan de vocalen, want ook de cleane vocalen zijn impressionant te noemen. De meest impressionante vind je terug op Å Skjende En Engel.

Voor een plaat van Den Saakaldte mag je gerust wat tijd uittrekken. Ook nu weer spelen de nummers vlotjes acht minuten gemiddeld. Op zich niet onlogisch: het riffwerk, het drumwerk en de gortige vocalen geven daartoe ruimte genoeg. De riffs zijn tot in de puntjes verzorgd en vertellen vaak in meerdere lagen hun eigen verhaal. Luister naar het uitgesponnen betoog in Dødstrett Av Alt of het titelnummer, Pesten Som Tar Over, dat bijna elf minuten duurt. Misschien één minpunt (niet over de muziek, want daar kan ik geen kwaad woord over schrijven): de hoes. Deze vind ik toch te minnetjes, en dan formuleer ik het nog braafjes. Tja, mijn buurman vindt mijn buurvrouw ook een lekker ding en daar zijn de meningen nu ook erg over verdeeld.

Eindconclusie is dan ook vrij eenvoudig te noemen: een erg sterke Den Saakaldte plaat. Dit Pesten Som Tar Over past perfect in het rijtje. Het heeft jammerlijk genoeg toch minder die gestoorde vocalen waar we mee geconfronteerd werden op All Hail Pessimism. Nochtans moet de heer Svik niet onderdoen voor andere hoogaangeschreven blackmetalvocalisten…

Score:

85/100

Label:

Agonia Records, 2023

Tracklisting:

 1. Av Satans Ild
 2. Dødstrett Av Alt
 3. En Ode Til Spinnerskern
 4. Pesten Som Tar Over
 5. Å Skjende En Engel
 6. Hat
 7. Den Stormen I Oktober

Line-up:

 • Sykelig – Gitaar
 • Tybalt – Drum
 • Fineidet – Gitaar
 • Skoll – Bas
 • Svik – Zang

Links: