Tomb Mold – Planetary Clairvoyance

Met een naam als Tomb Mold kun je alleen maar death metal spelen en dat is dan ook precies wat deze Canadezen doen. Het instrumentale, gesampelde niemendalletje Phosphorene Ultimate uitgezonderd staan er alleen maar deathmetalknallers op Planetary Clairvoyance. Het kan maar duidelijk zijn.

Het album begint loodzwaar met Beg For Life. Doomy alsof er al geen leven meer is om om te smeken sleept de track zich voort. Duistere metal riffs (met zo te horen ook wat tremolopicking), zware drumslagen en een grunt om ‘oeh’ tegen te zeggen, zetten de toon. Het doet zelfs wel wat aan klassieke doomdeath als die van het geniale Sempiternal Deathreign denken, zij het met een iets betere maar nog steeds smerige productie. Net als diverse van de andere lange nummers op de plaat kent de song halverwege een break, ditmaal met een spaarzaam aangeslagen akoestische gitaar. Daarna trekt de band zich weer langzaam in gang en luidt een niet al te ingewikkeld klinkende solo met langgerekte noten de song sfeervol uit.

Zou het vorenstaande al de indruk geven dat we Tomb Mold strikt in een doomhokje kunnen plaatsen, dan maakt de tweede track duidelijk dat we ons deerlijk vergissen. Planetary Clairvoyance (They Grow Inside Pt 2) heeft een veel hoger tempo en begint zelfs met een thrashloopje. Muzikaal neigt men dan ook ineens een stuk meer naar Amerikaanse death metal met wat thrashinvloeden, die zeker na de break en in de soli nog eens goed te horen zijn. Infinite Resurrection heeft naast een hoog kataklopgehalte dan weer een pakkende Left Hand Path-break die wordt ingeleid met een stevige oerkreet en het opvolgende Accelerative Phenomenae vangt zelfs aan met een heuse heavymetallead!

Enfin, het zal u inmiddels duidelijk zijn dat Tomb Mold zich niet makkelijk laat vastpinnen op één stijl. Dat moet echter geen enkel probleem zijn nu de band in alle gebrachte stijlen een hoog niveau haalt en zijn songs verbeten brengt. Naast die loodzware eerste track en de ‘heavy metal’ van Accelerative Phenomenae is het zware maar melodieuze Cerulean Salvation thans favoriet, maar zwakke broeders zitten er feitelijk niet tussen. Ook Heat Death moet namelijk even genoemd worden, want de ijzingwekkende afsluiter doet de haren werkelijk te berge rijzen.

Planetary Clairvoyance is daarmee avontuurlijk zonder progressief te zijn en een plaat waarvan de liefhebber van death metal met een ruw randje zeker zal genieten. Het wordt nog dringen voor het jaarlijstje!

Score:

85/100

Label:

20 Buck Spin, 2019

Tracklisting:

 1. Beg For Life
 2. Planetary Clairvoyance (They Grow Inside Pt 2)
 3. Phosphorene Ultimate
 4. Infinite Resurrection
 5. Accelerative Phenomenae
 6. Cerulean Salvation
 7. Heat Death

Line-up:

 • Derrick Vella – Basgitaar, gitaar
 • Max Klebanoff – Vocalen, drums
 • Steve Musgrave – Basgitaar
 • Payson Power – Gitaar

Links: