Darkestrah – Nomad

Acht jaar na de vorige plaat, Turan, komt dit Kirgizisch/Duitse Darkestrah met een nieuw album, Nomad. Ze komen meteen ook nog eens door de grote poort terug binnen. Ze hebben immers een deal met het cult-label Osmose. Dat mag je gerust bestempelen als een prima keuze. Och, verrassend is het niet. In 2013 inkten ze al een samenwerking voor de plaat Mahac. Maar waarom komt de band na zo vele jaren terug op de proppen? Kriebelt of jeukt het gewoon te fel? Dan moet je natuurlijk gewoon krabben of je kan, zoals Darkestrah, een nieuwe plaat uitbrengen. De mix van black metal en traditionele invloeden is nog altijd bewaard gebleven. Dat kan je moeilijk een verrassing noemen. De band noemt de bovenstaande mix gewoon shamanic black metal, dat kan ook natuurlijk.

Deze vorm van black metal heeft een erg traditionele, ritualistische insteek. Iets wat opnieuw meteen duidelijk wordt bij de start van het album. Typische keelklanken, een akoestische gitaar en een gure wind doen je teruggrijpen naar die momenten in je leven dat het toch moeilijk was, dat je als bij wijze van spreken opgesloten leek te zitten in jezelf met maar een weinig contact met je omgeving. Door die eerste klanken van dit in oorsprong Kirgizische gezelschap word je direct de adem ontnomen. Je voelt de koude, kilte en de ijzige wind zo doorheen je vlees en botten blazen. Ik ben normaal niet zo het contemplatieve type en van mij mag het gerust stevig vooruitgaan. Nu, dit type van paganeske black metal met heel wat sfeer en traditionele insteken kan mij echter wel smaken. Het brengt je als luisteraar naar de Kirgizische steppe, toendra of hoe noem je de dorre en droge vlaktes tussen de bergmassieven? Het brengt je naar die regio van het land waar de seizoenen zo wild met je spelen. Het brengt je naar plekken alwaar je niet van kan ontsnappen zonder de lokale mensen rond je.

Rudimentair en dus vrije eenvoudige blackmetalthema’s worden omarmd door traditionele klanken en geluiden en geven het zo zijn eigen uitgebalanceerde karakter. Heldere zang die wordt opgemixt met bijtende blackmetalscreams en riffpartijen krijg je te horen in het magistrale Kök-Oy. De opzwepende cadans in Nomad maar ook de eerder doomy klanken in Destroyer Of Obstacles, zijn aangenaam om horen. Quest For The Soul laat dan weer een band horen die goed geluisterd heeft naar hun Scandinavische blackmetalbroeders.

Welkom terug Darkestrah! Nomad is een plaat voor de blackmetalavonturier die graag met de rugzak de afgelegen en erg geïsoleerde regio’s of grensgebieden van ons geliefde subgenre opzoeken. Een volledige gids voor je reis kan je vinden in de Osmose webshop of nog beter, bij de band zelf natuurlijk.

Score:

80/100

Label:

Osmose Productions, 2024

Tracklisting:

 1. Journey Through Blue Nothingness
 2. Kök-Oy
 3. Nomad
 4. Destroyer Of Obstacles
 5. Quest For The Soul
 6. The Dream Of Kojojash
 7. A Dream That Omens Death

Line-up:

 • Asbath – Drum, percussie, programmering, traditionele instrumenten
 • Resurgemus – Gitaar, keyboard
 • Cerritus – Bas, traditionele instrumenten
 • Magus – Traditionele instrumenten
 • Charak – Zang, percussie

Links: