Dantalion – Fatum

Negen albums hebben de Spaanse blackmetalvrienden van Dantalion al op hun conto. Zeker als je daar het laatste plaatje Fatum, dat uitkomt via Non Serviam Records, nog bij telt. Gelukkig is de heer Sanguinist aan de microfoon weer terug. Ook op de vorige plaat Time To Pass Away met daarop het fantastische Time To Close The Circle, waren zijn bij wijlen krankzinnig goede vocalen al te horen. De band stipuleert in de meegeleverde biografie/bandinformatie dat het nog altijd een blackmetalband is en dat dit Fatum het beste werk is tot nu toe. Ik wil de heren daarin wel geloven maar enige kritische reflectie kan geen kwaad, vandaar dat we deze plaat eens een draaibeurtje geven. Voor de echte fanatici onder ons laat ik weten dat dit Fatum beschikbaar is op cd in een digipack uitvoering en op vinyl in een mooie groene variant. Voor zij die niet weg kunnen met al dat fysiek gedoe is er natuurlijk nog altijd de digitale versie, foei.

Eigen aan de black metal van deze Spanjaarden is niet altijd de collectie aan door merg en been snijdende vocalen maar ook de verzameling aan verschillende gitaarlijnen. Het noopt dus tot alertheid. De vocalen – en ik blijf er inderdaad maar op terugkomen – doen me net als op de vorige plaat wat denken aan deze van Vicotnik ten tijde van zijn bijdrage op het Praetorians-album van de Griekse vrienden van Naer Mataron. Great Funeral Of Doom net als Abyss Eating Serpent zijn in dit opzicht bijzonder interessante werkstukken geworden.

Ik kan me niet van de mening ontdoen dat de doordeweekse blackmetalfan misschien na een tijdje de veelheid aan complexere gitaarlijnen en de erg getormenteerde vocalen wat moe wordt. Nochtans adviseer ik hen toch ook gewoon door te luisteren, dit album herbergt immers genoeg momenten die je bij de keel grijpen. Luister naar Qayin Dominor Tumulus (voor die heerlijk strakke blastbeat) of naar Mortuary Song (een dreigend instrumentaal nummer dat dobbert en golft op keyboard en tokkelende gitaren).

Fatum is een sterk blackmetalalbum geworden en ik moet de band Dantalion geljjk geven: het is hun beste plaat tot nu toe. Dat wordt vooral bepaald door de keelklanken van Sanguinist maar ook door de veelheid aan penetrant zurige gitaarthema’s.

Score:

80/100

Label:

Non Serviam Records, 2023

Tracklisting:

 1. Great Funeral Of Doom
 2. Abyss Eating Serpent
 3. Qayin Dominor Tumulus
 4. Novena Wake Begins
 5. Hades Visions
 6. Exu Kings Of Souls Omulu
 7. Mortuary Songs
 8. Sounds Of Open Bells And Scissors

Line-up:

 • Naemoth – Drum
 • Netzja – Gitaar
 • Sanguinist – Zang
 • Vorgh – Gitaar
 • NatNof – Bas

Links: