Cutthroat LA – Fear By Design

Cutthroat LA uit, jawel, Los Angeles bestaat uit bandleden die al enige jaren actief zijn in de hardcorescene. Zo hebben enkele leden een verleden in Downset, een band die niet ver weg is als je de debuutplaat Fear By Design beluistert. De plaat staat namelijk vol met opzwepende nummers waarin groovende hardcore, hip hop en thrash metal gecombineerd worden. Het geluid bevindt zich pakweg tussen Downset, Hatebreed (zeker qua gitaarriffs) en Biohazard. Geen toeval dan dat Billy van Biohazard voor de productie heeft getekend. Hij zal zich helemaal thuis gevoeld hebben bij deze muziek. De beste man leent bovendien zijn stem ook nog eens aan Rat.

Het is een waar feest van herkenning en terugdenken aan de hardcore zoals die in de jaren negentig, begin jaren nul werd gemaakt. De nodige hardcoreclichévakjes worden afgevinkt, zoals teksten over vriendschap en integriteit. Is het origineel? Nee, maar maakt dat uit? Totaal niet. Want godverdomme, wat een dosis energie is er in de nummers gepompt, waarbij groove de gemene deler van de nummers is. Elk nummer knalt uit de speakers en heeft een verslavende werking. Dat gebeurt gelijk al bij opener Nothing To Prove waarbij de band het geluid van Biohazard en Life Of Agony aan elkaar koppelt. En die energie wordt gedurende de rest van de plaat niet meer losgelaten.

Wel zijn er allerlei stijlelementen die in de sound geïntegreerd worden, zoals in Lay Low, waarin wat flarden cleane zang en hip hop klinken. Die hiphopinvloeden komen ook regelmatig terug op de plaat wat de afwisseling ten goede komt en waarbij de band mij ook wel eens doet denken aan E-Town Concrete. Meestal pakt dat goed uit, maar op Panic schieten de mannen er net te ver in door waardoor het een beetje te clichématig wordt.

Alle nummers zijn vrij goed opgebouwd, op een dynamische manier die de band toelaat de energie vast te houden zonder continu opgefokt te klinken. Nu en dan is er ruimte voor een gitaarsolo, dan wordt het tempo weer wat teruggeschroefd of fungeert een filmsample als brug naar de climax. Hierdoor komen de beukstukken nog veel beter tot hun recht. De band beheerst de kunst om de plaat levendig te houden, en de speelduur van een half uur is net genoeg om te blijven boeien en om de schijf nog eens op te zetten.

Tekstueel gaat het, zoals reeds vermeld, vooral over de bekende thema’s zoals integriteit en vriendschap. Geinig in dit opzicht is Fool Me waarbij de band een eerbetoon brengt aan de hardcorebands van vroeger door heel wat bandnamen in de tekst op te nemen. Als de band platen als deze blijft maken dan zal het niet lang duren voordat Cutthroat LA dezelfde status zal genieten als de genoemde bands. Vette plaat!

Score:

80/100

Label:

Demons Run Amok, 2023

Tracklisting:

 1. Nothing To Prove
 2. Lay Low
 3. Wrong Road
 4. Overthrow
 5. Into The Light
 6. Fool Me
 7. Panic
 8. Blood On My Hands
 9. Press On
 10. Murder Ring

Line-up:

 • Neil Roemer  – Zang
 • Ben Levi – Drums
 • Jason Boccia – Gitaar

Links: