Cryptopsy – As Gomorrah Burns

Wie was er bij toen de steden Sodom en Gomorrah in vuur en vlam gezet werden? De heren van Cryptopsy kennelijk, zo doen de titel en tekst van het nieuwe album althans vermoeden. Het viertal linkt tekstueel en conceptueel naar het huidige, social media tijdperk en de dunne scheidingslijn tussen goed en kwaad, zoals Sodom en Gomorrah dat ook waren. Van horen zeggen dan. Het vorige, zelfgetitelde album stamt alweer uit 2012 en nadien brachten de Canadezen nog twee EP’s uit met de titel The Book Of Suffering – Tome I en II. Gomorrah werd ook niet in één dag gebouwd natuurlijk, dus geheel op eigen tempo brengt het gezelschap anno 2023 via het nieuw onderkomen Nuclear Blast Records het album As Gomorrah Burns uit alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Complimenten voor het prachtige artwork. Verwacht traditiegetrouw een muzikale orkaan met vernietigende kracht.

Voorop in de strijd vinden we natuurlijk drumbeest Flo Mounier. De martelmachine der drumvellen klapt de ene naar de andere blastbeat eruit alsof er geen andere vorm van zelfverheerlijking is. Uiteraard zijn we daar allesbehalve mordicus tegen! De woeste drum- en gitaarpartijen tijdens In Abeyance, Ill Ender en Obeisant werken als een voetzoeker in een kruitvat en de grommende zang van McGachy verhoogt de intensiteit naar een hoogtepunt. Noem het gerust een geoliede machine, maar wel een die uitdagend en technisch in elkaar steekt en middels veel tempowisselingen en accentverleggingen bomvol met interessants staat. Neem nu de speelse maar o zo gave manier waarmee het technische, Cattle Decapitation-achtige Flayed The Wine opent. Over die band gesproken: de kletterende bassnaren van Olivier Pinard (Cattle Decapitation) tijdens het furieuze Godless Deceiver en het veelzijdige The Righteous Lost zijn ook goed te horen in de geluidsmix – of zelfs extra in de spotlight gezet – waarmee hij andermaal zijn klasse mag laten horen. En Flo? Die ploegt nog lekker wat weilanden om op de achtergrond, volledig in zijn natuurlijke habitat. Cryptopsy is nu eenmaal een band met louter topmuzikanten, maar het gezelschap bezit tegelijkertijd ook de klasse om ieder instrument succesvol in te zetten en te laten schitteren in hun pot extreme metal.

Hoe verhoudt deze plaat zich dan in de discografie van Cryptopsy? Met iets meer dan dertig minuten aan spastische stuiptrekkingen is het weer kort maar krachtig zaken doen. Wij houden ervan! Na zo’n lange tijd van ‘afwezigheid’ voelt As Gomorrah Burns dan ook als een warme douche, die we gezien de tropische temperaturen van de afgelopen anderhalve week niet nodig hebben, maar in de spreekwoordelijke zin des te meer. De balans tussen technisch, bruut en behapbaar is weer feilloos uitgevoerd en daar valt geen speld tussen te krijgen. Het album bevat voldoende afwisseling om ook op de langere termijn nog interessant te blijven. De Canadezen stoken het vuurtje dus weer flink op en brengen één van de beste platen uit tot nu toe. Liefhebbers van (brute) death metal – en in dit geval grindcore – hadden met onder andere nieuw werk van Dying Fetus, Vomitory en Kataklysm sowieso al weinig te klagen, maar deze van Cryptopsy past perfect in dat rijtje met geweldenaars van de afgelopen tijd!

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

 1. Lascivious Undivine
 2. In Abeyance
 3. Godless Deceiver
 4. Ill Ender
 5. Flayed The Swine
 6. The Righteous Lost
 7. Obeisant
 8. Praise The Filth

Line-up:

 • Matt McGachy – Zang
 • Christian Donaldson – Gitaar
 • Olivier Pinard – Basgitaar
 • Flo Mounier – Drums

Links: