Vomitory – All Heads Are Gonna Roll

Negende album voor het Zweedse Vomitory, een vaste waarde in de deathmetalwereld, zeker nadat het zijn midlifecrisis overwon en na zijn dertigste verjaardag besliste om te blijven doorgaan. Dit is het eerste album na de crisis, opnieuw via Metal Blade Records, met dezelfde line-up. Tobias en Urban, de founding fathers. Erik en Peter, al lang geen nieuwkomers meer.


Vomitory wordt – logischerwijs – steeds ouder, en past zich duidelijk aan. De vocalen van Erik Rundqvist zijn niet meer zo extreem en diep als ze destijds waren, maar wel een stuk verstaanbaarder. Er wordt meer ingezet op thrashende death metal, met catchy dubbele basdrum aangedreven headbangpartijen en kleverige tremolo riffs. Meer Sodom, meer Bolt Thrower (check die riff op Ode to the Meat Saw) en meer D-beat (Dead Man Stalking) dan pure grindcore. Her en der krijgt de Bolt Thrower epiek een bijna hymne-achtige feel, die ook Unleashed, Bloodbath en fans van melo-blackdeathbands als Necrophobic zeker zal aanspreken. Het resulteert in een aantal memorabele songs, zoals het reeds vernoemde Ode to the Meat Saw, Raped, Strangled, Sodomized, Dead, Piece by Stinking Piece, All Heads Are Gonna Roll en het zeer degelijk opgebouwde Beg For Death (de afsluiter op dit album). Humor en horror gaan hier trouwens meer dan eens hand in hand, voor zover je fan bent van verrotte humor natuurlijk.

Deze Zweedse band wordt bijzonder mooi oud, iets wat we live ook konden meemaken deze zomer op verschillende festivals. Twee à drie nummers van deze nieuwe belanden sowieso op de setlist van Vomitory, ook de komende jaren, reden genoeg om deze in huis te halen. Sowieso een band die zijn plaats in de V-categorie verdient, samen met Vader en Vital Remains. De jaren van Forty Seconds Bloodbath komen niet meer terug, maar Vomitory heeft nog steeds bijzonder veel bestaansrecht. Now Beg for death!

Score:

81/100

Label:

Metal Blade, 2023

Tracklisting:

1. All Heads Are Gonna Roll
2. Decrowned
3. Ode to the Meat Saw
4. The Deepest Tomb
5. Piece by Stinking Piece
6. Raped, Strangled, Sodomized, Dead
7. Dead Man Stalking
8. Disciples of the Damned
9. Dead World
10. Beg for Death

Line-up:

Tobias Gustafsson – Drums
Urban Gustafsson – Gitaar
Erik Rundqvist – Bas, keel
Peter Östlund – Gitaar

Links: