Kataklysm – Goliath

Bijna was hij ons ontglipt. Bijna. Er zijn weer drie jaar voorbij en dus is het tijd voor een nieuwe Kataklysm. Laat ik het niet onder stoelen of banken steken: Unconquered uit 2020 was nou niet direct de aanleiding om als een hongerige aasgier op deze nieuwe plaat van de Canadezen te duiken. Aardige platen komen er immers genoeg uit, maar de vele goede geluiden die ik om mij heen hoorde over Goliath – album nummer vijftien – maakte mij toch nieuwsgierig. U zult begrijpen dat het zoveelste rechttoe-rechtaanwerk van de band hier geen review had gekregen, nochtans niet van mij. Met James Payne heeft de formatie weer een nieuwe drummer in de gelederen en de match blijkt een meer dan goede te zijn, zo blijkt al snel.

Dark Wings Of Deception is een binnenkomer van jewelste. De rollende basdrums kondigen een orkaan aan vette grooves, ronkende baspartijen en onheilspellende riffs aan. Met nog dikkere aanzetten en headbangritmes overtreft de groove metal in het titelnummer dat niveau met gemak. De blastbeatritmes tijdens de start van Die As A King zijn na de eerste luisterbeurt al het bewijs dat Kataklysm op Goliath veelzijdiger maar vooral overtuigender uitpakt dan tijdens die vorige plaat. Met meezingbare refreinen versterken de heren die aanpak nog eens, waardoor het startblok al in beton gegoten is.

Het blijkt de opmars te zijn naar een album vol extreem lompe metal dat bovendien voorzien is van veel meer afwisseling. Zo zijn Combustion en The Redeemer (absolute favoriet!) loodzwaar en tegelijkertijd voorzien van catchy hooks. From The Land Of The Living To The Land Of The Dead en Gravestones & Coffins zijn vervolgens weer doordrenkt met lekker tegendraadse ritmiek waarop de bulderzang van Maurizio Iacono naadloos aansluit. Op gepaste momenten tovert medekartrekker en snarenplukker Jean-Francios Dagenais nog wat melodisch pingelwerk uit zijn gitaar en is de cirkel gesloten. En over sluitende cirkel gesproken: het uitgesponnen en fraai opbouwende The Sacrifice For Truth is een waardige afsluiter die in ambiance en zanglijnen doet denken aan Raised Fist. Erg gaaf!

U leest het al: over dit Goliath is er op enthousiaste wijze al een stuk meer te schrijven dan over zijn voorganger. Ontzettend knap dat Kataklysm na zoveel platen gewoon weer even met deze sloopkogel op de proppen komt. Zwakke nummers zijn niet te bekennen, maar met onder andere Dark Wings Of Deception en het pompende Die As A King en The Redeemer horen we wel bovengemiddeld vette songs die de Canadezen weer laten schitteren zoals een band met oude rotten in het vak dat zou moeten kunnen. Goliath luistert bovendien als coherent geheel erg eenvoudig weg, wat maakt dat je na meerdere rondes spinnen nog steeds niet verveelt raakt. Laat dat nou net een kenmerk zijn van een topplaat! Wees gewaarschuwd: dit is een slijtageslag voor je nekwervels.

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

 1. Dark Wings Of Deception
 2. Goliath
 3. Die As A King
 4. Bringer Of Vengeance
 5. Combustion
 6. From The Land Of The Living To The Land Of The Dead
 7. The Redeemer
 8. Heroes To Villains
 9. Gravestones & Coffins
 10. The Sacrifice For Truth

Line-up:

 • Maurizio Iacono – Vocalen
 • Jean-Francios Dagenais – Gitaar
 • Stéphane Barbe – Basgitaar
 • James Payne – Drums

Links: