Codex Mortis – What Befalls of Tainted Souls

De lucht boven Amersfoort werd al enige tijd wat donkerder. Zo rond 2017 begonnen de eerste wolken zich samen te trekken en in de jaren die daarop volgden scheen er steeds minder daglicht over de straten van de Keistad. De inwoners waren in rep en roer, maar geen expert ter wereld wist het fenomeen van de steeds zwarter wordende lucht te verklaren. Tot 2 april 2021 de wolken plots opzij trokken en met gedonder en geraas plaatsmaakten voor een regen aan cd’s en een lp’s. Begerig aanvaarden de nieuwsgierige Amersfoorters deze duistere gift van boven: What Befalls of Tainted Souls: het debuutalbum van het plaatselijke, in 2017 geboren, Codex Mortis.

Codex Mortis – een oud necromantisch artefact (en zoals u weet is de necromantie een methode om te communiceren met de doden) – grijpt de onwetende ontvanger van het eerste kunstwerkje direct bij de strot. Geen langzaam intro, niet even inkomen: een hagel aan furieuze black metal strijkt direct op ons neer. En ik heb het nog even nagevraagd: de band heeft echt maar één zanger in de gelederen. Dirk Willems brult en krijst zich door de nummers heen waarbij het dus écht lijkt alsof er twee vocalisten actief zijn.

Als we bekomen zijn van de snelle beukers Avernus en Beguiled by the Devil, kunnen we met The Drowned even op adem komen. Niet dat het minder intens en dreigend is, maar de mannen doen het wel wat kalmer aan en laten horen ook best over de melodie voor hun muzikaal kindje te hebben nagedacht. Er zit zowaar een naar death metal neigende groove in het nummer. Where the Skull Reside zit in hetzelfde straatje, maar met Nine-headed Mare gaat het weer van gas erop, al speelt melodie ook nu een grote rol en wordt het niet zo furieus als aan het begin van de plaat. Niet dat het erg is, dit album zit allang op  een ruime voldoende. Fallen heeft dan weer weinig met black metal te maken, in It Was Satan Who She Served zitten zomaar wat Mardukiaanse en Dark Funeralse elementen en in afsluiter Tainted Soul spitsen we de oren bij de Nederlandstalige teksten.

Conclusie! Een prima bandje, dit Codex Mortis. Gevuld door mannen die hoorbaar ervaring hebben (in dit geval in onder andere Bloodphemy, Bodyfarm en Funeral Whore), maar ook nog een beetje zoekende zijn naar een eigen stijl. Dan kom ik nu niet met een pleidooi om een hokje te kiezen, maar op What Befalls of Tainted Souls wordt er hoorbaar getwijfeld over wat de band nu precies is: black, death, misschien wel blackend death. En dat getwijfel uit zich in de muziek waardoor er teveel van de hak-op-de-tak wordt gesprongen en er weinig onderlinge samenhang tussen de nummers is. Dat is zeker voor een debuutplaat niet erg maar voor de opvolger (die al geschreven is: pech voor Amersfoort) zou het eerste voornemen moeten zijn verder te werken aan een eigen smoelwerk. Tot die tijd is What Befalls of Tainted Souls een bijzonder prettige binnenkomer die Codex Mortis vast de nodige uitnodigingen op festivals had opgeleverd deze zomer, ware het niet dat… Afijn, u weet het. Dan maar op afstand in de gaten houden deze mannen.

Score:

80/100

Label:

Vidar Records, 2021

Tracklisting:

 1. Avernus
 2. Beguiled by the Devil
 3. The Drowned
 4. Where the Skulls Reside
 5. Nine-headed Mare
 6. Fallen
 7. It Was Satan Who She Served
 8. Tainted Soul

Line-up:

 • Dirk Willems – Vocalen
 • Jeroen van Aernsbergen – Gitaar
 • Steven van Lint – Gitaar
 • Mathieu Westerveld – Bas
 • Alex Schollema – Drums

Links: