Cobalt – Slow Forever

Eén van de releases die volgens mij outsider is voor plaat van het jaar, is deze Slow Forever van Cobalt. De meesten onder ons leerden Cobalt kennen met het album Gin uit 2009. Een origineel en eigenzinnig album, waarmee Erik Wunder en Phil McSorley een nieuwe blackmetalgolf inzetten en wel vanuit oorlogsgebied. Phil is er niet meer bij, in de plaats is er nu Charlie Fell. Charlie kennen we als ex-frontman van Lord Mantis, de extreme sludgeband. De beste man kan ook een potje drummen en deed dat onder andere bij Abigail Williams en Avichi. En Erik? Die blijft gewoon doen wat hij al jaren doet.

Er zal overal wel te lezen staan dat dit black metal is, of Amerikaanse black metal, maar daar kan ik onmogelijk mee akkoord gaan. Is dat een probleem? Neen. Slow Forever is namelijk een beest van een plaat (eigenlijk zijn het twee platen) en daar draait het om. Charlie Fell schreeuwt en blèrt als een bezetene, in volle sludge/hardcore-stijl en weinigen kunnen hem dat nadoen. Laat staan overtreffen. Instrumentaal gezien is het enorm veelzijdig en spannend, en neemt Cobalt je mee door broeierige woestenijen en woestijnen. De onderliggende rode draad doorheen dit album is blues, blues die evolueert in prairierock, folk (Erik heeft ervaring met zijn band Man’s Gin), noiserige country, smerige jaren zeventig rock, Nachtmystium-black’n’roll, sludge en hardcore met een zwartgelakte metalen uitvoering. En o ja, ik zou het bijna vergeten, heel erg veel grunge (Alice in Chains-achtige riffs) en Tool-opbouw die zorgt voor een wall of sound.

Heel verfrissend allemaal, en verfrissing is blijkbaar nodig. Wat Kvelertak deed voor de heavy rock, Mastodon voor de heavy metal en Gojira voor de death metal, dat doen Cobalt en Deafheaven voor de ‘black metal’. Voor mij hoeft dat echt niet zo te zijn, voor mij – en vele anderen – gaat er niets boven een zoveelste Inquisition of Marduk. Al neemt dat niet weg dat Slow Forever, zoals gezegd, een beest van een plaat is, die genreoverstijgend sterk de maat neemt van minstens 95% van alle metal die dit jaar is verschenen.

Label:558883

Profound Lore Records, 2016

Tracklisting:
Disc 1 – Slow

 1. Hunt the Buffalo
 2. Animal Law
 3. Ruiner
 4. Beast Whip
 5. King Rust
 6. Breath
 7. Cold Breaker

Disc 2 – Forever

 1. Elephant Graveyard
 2. Final Will
 3. Iconoclast
 4. Slow Forever
 5. Siege

Line-up:

 • Erik Wunder – Drums, Bas, Gitaar
 • Charlie Fell – Keel

Links:

Score: 83/100