Cirith Gorgor – Sovereign

Cirith Gorgor. Neerlands black metal trots voert al ruim twintig jaar het zwartgeblakerde vaandel en brengt met Sovereign album nummer zeven uit. De Limburgers weten album na album een hoog niveau te halen, al viel de vorige mij ietwat tegen. Maar de furie die ik daar miste, is terug op Sovereign!

Het album begint met een intro dat de meesten zullen herkennen van ‘A Clockwork Orange‘. Een sinister stukje muziek met een kille voice over. Het begint al goed. Hellbound is het eerste echte nummer en de heren maken er een fijn blast festijn van, refererend aan de bekende Zweedse grootmeesters als Marduk en Dark Funeral. Dat is dan ook meteen de rode draad op Sovereign: furieuze black metal geschoeid op Zweedse leest. Er is verder genoeg te beleven op deze plaat: met name Deathcult, Legio Luporum en het titelnummer hebben een black n’ roll vibe, waarbij de tweede helft van de discografie van Satyricon en Enslaved te binnen schiet. Ondanks alle verwijzingen naar andere bands heeft Cirith Gorgor wel degelijk een eigen geluid, de band is geen kopieerapparaat.

Sovereign bevat een intro plus acht nummers en geen enkel nummer is een vuller. De volgorde van de nummers is ook goed. Zeker met de vele blastpassages neig je dan al snel naar eentonigheid, maar Cirith Gorgor weet de spanning drie kwartier vast te houden. Wat ook goed is, is de productie. Alles is goed te horen, niks is storend overheersend, de zang is scherp, ik vind dit echt een pluspunt. Zijn er ook verbeterpunten? Mwah… het Duits gesproken stuk in Deathcult zou ik door een Duitser hebben laten doen, het klinkt alsof een bandlid dit zelf heeft ingesproken.

Score:

85/100

Label:

Hammerheart Records, 2019

Tracklisting:

 1. Funeral March for Modern Man
 2. Hellbound
 3. Sovereign
 4. Luciferian Deathsquad
 5. Deathcult
 6. Legio Luporum
 7. Dominion
 8. Manifestation of Evil
 9. Blood and Iron

Line-up:

 • Satanael – Zang
 • Marchosias – Gitaar
 • Valefor – Gitaar
 • Waldtyr – Bass
 • Levithmong – Drums

Links: