Chronicle – Where Chaos Thrives

Soms komen er van die bands voorbij waarvan we denken, waarom hebben we deze nou niet eerder in het vizier gehad? Dit kan uiteraard een veelheid aan achterliggende oorzaken hebben, waarover we niet gaan uitweiden. Het gaat immers om het moment van nu. En het moment is daar om kennis te maken met de melodische techdeathmetalband van Deense afkomst Chronicle. Zet u schrap voor het derde volwaardige album van deze heren.

Een viertal dat een muur van geluid optrekt, waar we zowaar bang van worden. En geloof me, dat zegt uw redacteur van dienst niet al te vaak. Het begint nog wat liefelijk met een akoestisch gitaarmelodie, om er daarna vol op te klappen. Wat daarbij opvalt is het extreem harde en opgefokte drumgeluid, desondanks prima in de mix van het geheel geplaatst. Buiten het melodeathgeluid horen we heel veel thrash-elementen, zoals ook in de promo werd aangekondigd. Dit zorgt ervoor dat we naast die glijdende gitaarriffs ook continu opgefokte (drum)capriolen en dikke basaanslagen voor onze kiezen krijgen. De woeste vocalen bestaande uit een diepe grunt en krijs, maken het dan helemaal af. Het kan niet anders dan dat de adrenaline en testosteron door het dak heen schieten. Een combi van brutaliteit en techniek is wat Where Chaos Thrives de luisteraars te bieden heeft.

In zesenveertig minuten worden negen hondsbrutale nummers afgewerkt. Natuurlijk is er her en der wel wat ruimte voor enige nuance, bijvoorbeeld gedurende het melodische gedeelte tijdens Usher In The End en Life Erasure. Maar in de meeste gevallen zoeken de Denen bewust de hogere versnelling op. Wij kunnen ons naar aanleiding van het gebodene op deze krachtige plaat heel goed voorstellen dat dit live in wilde headbangsessies en moshpits zal resulteren. Stil blijven staan zou dan verboden moeten worden. Het gevoel voor detail en songwriting is eveneens aanwezig. Er zijn dan ook maar moeilijk kritische kanttekeningen te plaatsen. Nou vooruit een kleintje dan, niets wat we hier horen is al niet eens eerder, zij het in een iets andere vorm, ten gehore gebracht. Maar over de gehele linie is dit wel een brute aanval voor het gehoor en ook jegens de top van het melodeathgenre. Al is van een echte competitie tussen metalbroeders in muzikaal opzicht natuurlijk geen sprake. Ik daag een willekeurige promotor bij deze uit om Chronicle naar Nederland te halen en een tour te organiseren met gelijkaardige bands. Wat een feest zou dat wezen!

Persoonlijke favoriet van uw redacteur van dienst is het nummer New Dark Age met in de beginfase een (on)bewuste knipoog naar het drumwerk van Vader. Bijzonder sterk mix van chaos en dynamiek, dit Where Chaos Thrives.

Score:

90/100

Label:

Mighty Music, 2023

Tracklisting:

1. Usher In The End
2. Evolution In Reverse
3. Terrorform
4. The Black Tide
5. Vestigial
6. New Dark Age
7. Life Erasure
8. Horror Unearthed
9. Where Chaos Thrives

Line-up:

  • Lars Bo Nepper – gitaren, vocalen
  • Sebastian Skousgaard – gitaren
  • Jacob Wammen – bas, vocalen
  • Jari S. Holopainen – drums

Links: