Chaver – Of Gloom

Volgens Maarten van Rossem moet Nederland zich meer focussen op Duitsland en niet zoveel op Amerika. Dat standpunt vernam ik kort geleden van mijn vrouw die fervent luisteraar is van zijn podcast. Aan de eettafel deelt zij mij regelmatig de hoogtepunten mee. Misschien bestaat toeval want ik sta op het punt een interessante Duitse band te recenseren, dus ik zag een mooie kans om onze nationale mopperkont eens aan te halen op onze website. De band is ook nog eens uit Leipzig afkomstig, wat tevens een interessant citytripalternatief is voor Berlijn volgens van Rossem. Of dat nog toeval is laat ik in het midden. Snel terug naar de muzikale inhoud want op het eveneens Duitse label Beatdown Hardwear brengt een trio onder de naam Chaver het tweede album Of Gloom uit.

In 2019 deed het debuut Transference mij de wenkbrauwen positief fronzen dankzij de verfrissende en energieke metallic hardcore die daar op te horen is. Op het uit 2020 afkomstige A Cellar Door waren het de metalinvloeden die de overhand hadden genomen, maar deze EP sloeg bij mij niet zo hard aan als het debuutalbum. Voor de trivialiefhebbers onder ons nog een leuk weetje. Eind augustus was er een klein relletje omdat Doja Cat (een rapster zo leerde Google mij) met hetzelfde albumartwork op de proppen kwam. Miscommunicatie van de ontwerper waarbij Chaver als winnaar uit de strijd is gekomen. Al heeft vast een aantal rapliefhebbers de schrik van hun leven gehad toen ze vanwege de albumhoes Chaver aanklikten op YouTube. Goed voor de publiciteit zullen we maar zeggen.

Het intro genaamd Throne buiten beschouwing latend begint het echte gebeuk met Of Filth. Bij de eerste luisterbeurt kreeg ik direct een blackmetalgevoel. De gillende vocalen die zo koud en kil klinken dat ze wel uit een ijsgrot lijken te komen, dragen daar zeker aan bij. Het is wel even wennen, maar na de vloeiende overgang naar Turn To Skeletons ben ik eigenlijk al definitief om. De nieuwe muzikale toon van Chaver is namelijk gezet. Dat dit geen probeersel is blijkt wel uit de venijnige blackmetalriffs op Wanderer als de band je meeneemt op een ijskoude en depressieve wandeltocht.

De met wanhoop gevulde vocalen op In the Depths voel ik tot diep in mijn maag. Het roept een melancholisch gevoel op dat mij totaal in zijn greep blijft houden. De hypnotiserende gitaariffs en het stoïcijnse ritme van de drums maken de sfeer compleet. Dit nummer is  absoluut het hoogtepunt! Op Cries Of Despair en Abysmal Maze komen uiteindelijk toch de oude hardcoreroots nog eens tot leven. Ik hoorde zelfs een kleine breakdown op het einde. Ondanks dat je als luisteraar eigenlijk in een zwarte vibe zit voelt het extra vleugje hardcore helemaal niet raar, omdat de muziek het gehele album lang al zeer energiek gebracht is.

Er kan gerust gezegd worden dat Chaver een zeer interessante muzikale ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dit drietal maakt geen metallic hardcore meer zo blijkt. Veel meer dan dat is dit een keiharde mix van death metal, een flinke dosis black metal en vleugje post metal. Gelukkig zijn de hardcoreroots niet helemaal vergeten want die zijn echt nog wel te horen. Mocht je tekstueel enige positiviteit zoeken zal ik je dit album moeten afraden. Zelfmoord, depressie, zelfhaat, en algehele misère zijn zo’n beetje de enige onderwerpen die worden bezongen. Dit album is daarmee een bijzonder interessante luisterbeurt geworden. Het roept enerzijds een beklemmend gevoel van een dichtgeknepen keel op, anderzijds geeft het enorm veel energie om je hier uit los te vechten. Een bijzondere muzikale ervaring als je het mij vraagt. Als je niet naar Van Rossem wil luisteren, luister dan naar mij en geef Chaver een kans! Deze keer zal ik u echter wel een ‘voor fans van’ schuldig moeten blijven omdat ik simpelweg geen vergelijkbare band zou weten.

Score:

85/100

Label:

Beatdown Hardwear, 2023

Tracklisting:

 1. Throne
 2. Of Filth
 3. Turn To Skeletons
 4. Wanderer
 5. In The Depths
 6. Eternal Night
 7. Cries Of Despair
 8. Abysmal Maze
 9. The Stench Of Decay
 10. Everlasting Grief

Line-up:

 • Christoph Franke – Zang, basgitaar
 • Stephan Winter – Gitaar
 • Wilhelm Over – Zang, drums

Links: