Chapel Of Samhain – Black Onyx Cave

Portugezen die het ondergrondse vooral ondergronds laten, denken we wanneer we het duo – de bijgesloten foto aanschouwend – niet voorzien van naam en toenaam muzikaal tot ons nemen. Black Onyx Cave is weliswaar het debuut van deze ervaren muzikanten die ook deel uitmaken van Grog, Velório en Nethermancy. In tegenstelling tot dit Chapel Of Samhain zijn die bands wel te vinden op metal-archives.

Black Onyx Cave laat ons obscure bedompte death horen met ook wel wat blacknuances. Het stemgeluid staat wat achter in de mix, de cymbalen zingen bij iedere aanslag rond en de basgitaar is opvallend goed hoorbaar. Na de opener Charnel hoor ik in Flesh een manifestatie terug vanuit de aloude deathmetalperiode, zeg maar zo rond midden jaren ’80 tot begin jaren ’90. Het geheel lijkt dan ook opgenomen in de eerste de beste grafkelder, waar enkele doden wederom tot leven werden gebracht. Het schuurt en is dermate abrassief zonder dat het volstrekt onhoorbaar wordt. De opening van een nummer als Pale op toetsen of via voorgeprogrammeerde elektronica heeft nog wel wat variatie om het lijf. Voor de rest moet u genegen zijn om in deze doodse flow mee te gaan, wat dan weer niet veel rekbaarheid vereist. Wel een bepaalde discipline en interesse, noem het gevoel voor de charme van dit soort muziek. Death metal die nooit of te nimmer als doel op zich een enorme fanschare achter zich zal hebben, maar puur op sympathie gewoonweg lekker in het gehoor ligt en daarop ook wel enige mate van erkenning zal krijgen.

De heerlijke belgeluiden en orgelklanken tijdens Delirium zouden de gemiddelde “dry januari”-deelnemer zomaar weer kunnen aanzetten tot het nuttigen van een enkele of meerdere glazen bier. Het lange, esoterische Portal met wat Gregoriaans zangwerk doet dan weer wat sacraal en tegelijkertijd catastrofaal aan. Het is de horror en de bijbehorende gruwellijkheden, met name qua gitaar- en vocaal werk, die u doet sidderen. De blasts maken er haast in alle gevallen korte metten mee, waardoor u niet lang op uw honger blijft zitten. Wat een wanstaltig goede klereherrie maken deze Portugezen. Ongetwijfeld bruikbaar voor een feest in een donkere grot.

Score:

78/100

Label:

Nuclear Winter Records, 2024

Tracklisting:

  1. Charnel
  2. Flesh
  3. Pale
  4. Delirium
  5. Portal
  6. Ether

Line-up:

  • ?

Links: