Celestial Wizard – Winds of the Cosmos

Melodic death gemixt met power? Check. Vette albumhoes? Check. Nummer over Dungeons & Dragons? Check. Frontman die er (op de meegeleverde bandfoto) uitziet als George Fischer in zijn jonge jaren. Verkocht! Celestial Wizard is een Amerikaanse formatie die fantasy-geïnspireerde melodic death maakt, met een flinke rand power aan de gitaren en de vocalen. Hierbij serveren zij agressieve uptempo gitaren, een hoge melodische intensiteit en bovenal een glimlach op je gezicht. Eens kijken wat deze hemelse tovenaar verder voor ons in petto heeft.

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: de zanger mag er dan wel uitzien als een jonge frontman van Cannibal Corpse, hij klinkt toch echt meer als Alexi Laiho (Children of Bodom). Celestial Wizard brengt zoals gezegd geheel daarbij passende melodic death metal met een flinke dosis power aan de man, waar de band af en toe wat symfonische elementen aan toevoegt. Denk aan een combinatie van bands als het eerder genoemde Children of Bodom, Wintersun, Arch Enemy en Æther Realm. Van laatstgenoemde band doet vocalist Vincent ‘’Jake’’ Jones nog een rondje mee op Ice Realm, het eerste nummer dat in een vroegtijdig stadium werd gedeeld met de metalminnende menigte. Dit nummer kun je hieronder alvast beluisteren.

En eigenlijk hoeven we verder weinig woorden te spenderen om de muziek van Celestial Wizard te beschrijven. Het gekke is namelijk dat ik het gevoel heb alles al een keer gehoord te hebben. De riffs, de melodieuze gitaarlijnen, de solo’s, de zanglijnen. Het komt me allemaal verrekte bekend voor. Maar mede daardoor is dit een album dat tegelijk ook ontzettend lekker smaakt, een soort feest der herkenning. Niet elke band hoeft zich te onderscheiden met een geheel eigen geluid of genrevreemde elementen toe te voegen. Het beste werk vinden we hierbij in het begin en het eind in de vorm van Revenant, Ice Realm, Powerthrone en het afsluitende titelnummer.

Zin in een lekker herkenbare schijf, die de hoogtijdagen van Children of Bodom doet herleven? Twijfel niet, geef dit Winds of the Cosmos een draai en laat Celestial Wizard een glimlach op je gezicht toveren.

Score:

78/100

Label:

Scarlet Records, 2023

Tracklisting:

 1. Andromeda
 2. Revenant
 3. Ice Realm
 4. Powerthrone
 5. Eternal Scourge
 6. Steel Chrysalis
 7. Undead Renegade
 8. Cyberhawk
 9. Winds of the Cosmos

Line-up:

 • Amethyst Noir – Zang
 • Nick Daggers – Gitaar, zang
 • William Perkins – Gitaar
 • Kyle Morgan – Basgitaar
 • Tim Gillman – Drums

Links: