Catalyst – The Age Of Rocketeers

Een progressieve melodische deathmetalband uit het Waasland, België, dat is Catalyst. Nog een jong vijftal. Jong omdat men nog maar in 2018 van start is gegaan. Tot op heden zijn er enkel wat singles en EP’s verschenen. The Age Of Rocketeers is de eerste volwaardige plaat die in eigen beheer uitkomt. Niet dat de heren geen ervaring hebben. Eerder speelde(n) één of meerdere leden in andere bands, in de heavymetalband Gitaron bijvoorbeeld. De bandfoto die je kan vinden op de website van deze heren die zich laten inspireren door politieke, economische en ecologische falingen en vraagstukken, is volgens mij geschoten in mijn huidige woonplaats Genk. Wat toch gek te noemen is. Maar waar vind je anders een oude mijntoren met daarvoor een complex metalen kunstwerk? De heren mogen me contacteren als ik fout ben.

De songtitels lijken bij momenten wat basaal en dan weer eigenaardig. De muziek is dat echter niet. Luister je alleen al naar het diverse vocale palet dan sta je bij momenten toch versteld. De heer Van Ranst blijkt niet alleen in staat erg verstaanbare schurende zangpartijen te produceren maar ook progressieve, hoekige en puntige cleane lijnen af te leveren. In Stick To The Plan komt dat erg goed naar voren. Op muzikaal vlak hoor je dat de vijf heren zeker geen beginnelingen zijn. De riffs, thema’s en de gekozen dynamieken zijn van een erg hoog niveau en doen je denken aan de klassiekers in hetzelfde genre afkomstig uit de brede Scandinavische regionen. Productioneel zit het ook wel snor. Ik kan echter niet terugvinden wie er achter de knoppen zat, toch altijd interessant.

Op Constructed Truth (Pravda!) (wat een titel) hoor je wat precaire hammerblasts die al snel worden ingeruild voor wat klassieker handen- en voetenwerk. Slepende en sleurende maar ook pompende riffs worden vervolgens je deel. En laat net ook in dit nummer een lekkere pitsende gitaarsolo te horen zijn. Bijzonder dat er op dit album ook gekozen wordt om ergens in het midden een instrumentaaltje te stoppen. SpaceWaste heet dit nummer en mist, anders dan de naam doet denken, zijn doel niet. Akoestische gitaar en spacey geluiden worden vervangen door een heldere lijn maar blijven wel ondersteund door dreigende en abrasieve vocalen. Op zich een ideale brug naar Fire In The Engine Room, een lekker opzwepend en dynamisch erg klassiek aanvoelend Scandinavisch melodeathnummertje net als opvolger Take The Torch trouwens.

Catalyst brengt met The Age Of Rocketeers een erg volwassen plaat uit. Een plaat waarop de muziek van erg hoge kwaliteit is. Het is inderdaad progressieve melodische death metal maar met een heel eigen gezicht. De moeite waard om te beluisteren en aan te schaffen.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Your Struggle
 2. Stick To The Plan
 3. Solace
 4. Constructed Truth (Pravda!)
 5. C.R.I.S.P.R.
 6. SpaceWaste
 7. Fire In The Engine Room
 8. Take The Torch
 9. Rocketeer

Line-up:

 • Benjamin Onghena – Bas
 • Philip Pedraza – Gitaar
 • Aäron Onghena – Gitaar
 • Jeroen Van Ranst – Zang
 • Sam Bogaert – Drums

Link: