Caskets – Reflections

Caskets’ Reflections uitgebracht via Sharptone Records, een sublabel van het grote Nuclear Blast Records, is de opvolger van Lost Souls uit 2021. Ik vermoed dat deze vijf heren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk nog altijd in dezelfde bezetting spelen, want de meegeleverde informatie van de promoboer is toch wat summier te noemen. Nochtans mag dit de pret niet drukken. De melodische metalcore van deze jonge horde sprak me op het vorige album al wel aan en is een welgekomen afwisseling voor het extreme, brutale blackmetalgeweld dat me meestal wordt aangeboden. Iedereen heeft recht op een guilty pleasure, schreef ik al eerder. Guiding Light, More Than Misery en Better Way Out waren achtereenvolgens en respectievelijk de obligate aperitiefjes voordat het menu volledig zou geserveerd worden.

Tien vrolijke liedjes staan er verzameld op deze plaat, waarvan Believe de eerste is. Vrolijk kan je de thematiek die deze jonge roedel aansnijdt echter niet noemen. Vaak gaan de nummers over verlies, eenzaamheid en donkere gedachten. Met andere woorden, de heren verwoorden één ieders moeilijke momenten zou je zo kunnen stellen. De erg krachtige, goed uitgevoerde cleane zanglijnen van de heer Flood gaan ook op deze plaat in discussie en conclaaf met de erg melodische, melancholische gitaarpartijen van het duo Wilson – Robinson. De licht kletterende baspartijen die samen met de sturende drumlijnen worden gebracht door McIntosh – Lazenby laten zich niet wegduwen door de obligaat aanwezige elektronische ondertoon. De productie is proper en netjes maar kon toch nog net iets vettiger.

Een nummer als More Than Misery zit wat in het vaarwater van een band als Memphis May Fire of Landmvrks, alhoewel dit door de Britten van Caskets iets minder krachtig wordt gebracht. De keeltouwtjes van de heer Flood hebben natuurlijk ook een ander karakter dan deze van Memphis May Fire-frontman Matty Mullins. Na twee nummers mag het duidelijk zijn dat dit Caskets weer een puike plaat heeft afgeleverd. Dat wordt bij herhaling onderstreept. Luister maar eens naar nummers als In The Silence (“The Scars I Hide” wordt erg gevoelig gezongen), By The Sound (hier met erg sterke vocalenpartij die de finesse op drum en bas net niet naar de achtergrond duwt) of Six Foot Down (een typische genrestamper). Een nummer als Too Late klinkt dan weer in de eerste seconden wat te elektro-poppy maar dat kan de pret verder niet echt drukken.

Je kan dan ook rustig en kalmpjes concluderen dat dit Reflections, album nummer twee in het rijtje van de Britten van Caskets, een stap verder in de goede richting is. Fans van melodische metalcore pur sang mogen niet twijfelen en kunnen blindelings deze nieuwe plaat aanschaffen.

Score:

80/100

Label:

Sharptone Records, 2023

Tracklisting:

 1. Believe
 2. More Than Misery
 3. In The Silence
 4. Too Late
 5. By The Sound
 6. Six Feet Down
 7. Silhouettes
 8. Guiding The Light
 9. Hate Me
 10. Better Way Out

Line-up:

 • Matthew Flood – Zang
 • Benji Wilson – Gitaar
 • Craig Robinson – Gitaar
 • Chris McIntosh – Basgitaar
 • James Lazenby – Drums

Links: