Carnifex – Graveside Confessions

Het album World War X wist mijn persoonlijke top vijf in de jaarlijst van 2019 te halen. De sterke plaat liet een Carnifex horen dat een perfecte balans had gevonden in zijn ‘blackened deathcore’. Het optreden op ‘ons eigen’ Stonehenge Festival in het jaar ervoor staat mij nog scherp op het netvlies: terwijl de band op topniveau stond te musiceren, wist het half gevulde plein in Steenwijk niet wat het met de muziek aan moest. De woorden ‘eenvoudige kost’ staan dan ook haaks op de muziek die Carnifex hedendaags maakt. Het robuuste en ongeremde karakter van de eerste albums is inmiddels nagenoeg verdwenen en dit nieuwe Graveside Confessions is het bewijs dat technisch beladen en gelaagde deathcore het roer prominent heeft overgenomen. Dat de koers daarmee nog steeds zeer stabiel is, blijkt al snel.

Er zijn geen concessies gedaan op het nieuwe album dat wederom via Nuclear Blast verschijnt. Met vijftien nummers die garant staan voor meer dan één uur aan muziek zal je het weten ook. Dead Bodies Everywhere is weliswaar een gewaagde cover van Korn en de laatste drie nummers zijn opnieuw opgenomen nadat deze eerder verschenen op het debuutalbum Dead In My Arms (2007). Hoewel de knetterstrakke uitvoering representatief is voor het Carnifex van nu, hoor je tijdens deze drie ‘oudjes’                            – Collaborating Like Killers, My Heart In Atrophy en Slit Wrist Savior – nog steeds het venijn van de begindagen terug. De nummers bevatten eenvoudiger structuren en zetten vooral in op lompe breaks met chuggende gitaarpartijen, spekvettige growls en vliegensvlug drumwerk. Dat is ook het geval met het overige materiaal op Graveside Confessions overigens, maar het grote verschil zit in de beduidend voller van karakter zijnde deathcore die op werkelijk elk kiertje vakkundig dicht geplamuurd is.

Het is noemenswaardig hoe zeer de band gegroeid is in het schrijven van sterke nummers vol afwisseling en daarbij perfect zijn sfeervolle, orkestrale invloeden steeds beter weet te implementeren. Niet eerder was de aanduiding ‘blackened’ dan ook zo van toepassing als op Graveside Confessions. Het resulteert in krakers zoals het titelnummer dat meteen de sfeer passend weg zet, het bombastische Pray For Peace en het epische Cemetery Wander. Daarbij gaan deathcore en (symfonische) black metal hand in hand en speelt de band onder aanvoering van een uitstekend presterende vocalist Scott Lewis gewoon op Champions League-niveau, geen discussie mogelijk. Tegelijkertijd zit precies daarin ook de complicatie van dit achtste album: alle nummers zijn van het kaliber uitstekend, technisch en volgestouwd met snijdende gitaarpartijen en kletterende drums die hun weerga niet kennen. Gevoelsmatig zit je in een achtbaan die alleen maar kurkentrekkers bevat. Dat zorgt ervoor dat nummers als Cursed, het opgefokte Talk To The Dead en Countess Of Perpetial Torment niet eens opvallen tussen al het geweld dat we krijgen voorgeschoteld, terwijl dat stuk voor stuk knetterharde beukers zijn.

Doorgewinterde liefhebbers van deathcore zullen daar ongetwijfeld lak aan hebben, want met meer dan zestig minuten aan headbangmateriaal is er weinig te klagen. Toch blijft het gevoel knagen dat Carnifex zijn eigen graf graaft (badum tss!) door enerzijds met teveel materiaal ineens over de brug te komen en anderzijds zijn geluid zo op te blazen dat het té gemaakt begint te klinken. Iets dat mij ook minder kan bekoren bij collega’s zoals Lorna Shore, Fallujah of een Chelsea Grin. Echter, waar World War X wellicht iets té kort van stof was, gaat Carnifex met Graveside Confessions all-in. Links- of rechtsom is dat zeker goed nieuws voor de doorgewinterde fans.

Score:

79/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2021

Tracklisting:

 1. Graveside Confessions
 2. Pray For Peace
 3. Seven Souls
 4. Cursed
 5. Carry Us Away
 6. Talk To The Dead
 7. January Nights
 8. Cemetery Wander
 9. Countess Of Perpetual Torment
 10. Dead Bodies Everywhere
 11. Cold Dead Summer
 12. Alive For The Last Time
 13. Collaborating Like Killers – Graveside Edition
 14. My Heart In Atrophy – Graveside Edition
 15. Slit Wrist Savior – Graveside Edition

Line-up:

 • Shawn Cameron – Drums
 • Scott Lewis – Vocalen
 • Fred Calderon – Basgitaar
 • Cory Arford – Gitaar

Links: