Carach Angren – Franckensteina Strataemontanus

Ah, Carach Angren. De schrik van elke Amstelveense aanhanger van de ChristenUnie, en de Nederlandse vaandeldragers van de horrorblackmetal. De band heeft een nieuwe plaat! Franckensteina Strataemontanus vertelt het verhaal van Johann Konrad Dippel, vrij naar het legendarische boek ‘Frankenstein’ van Mary Shelly. Het is het zesde album van de aimabele heren en we blikten er eerder al op vooruit. Bij Zware Metalen kennen we de mannen al sinds Lammendam, waar ‘wijlen’ Robert de Leeuw het album een ‘Uitstekend debuut!’ noemde.

Carach Angren deed altijd zijn eigen ding, in het verlengde van de Cradle of Filths en Morguls (komt daar nog eens een nieuwe plaat van?) van deze wereld. In de griezelige symfonische black metal ligt de nadruk sterk op het verhalende aspect, wat de band onderscheidt van de vele bands die dit genre rijk is. Dance and Laugh Amongst the Rotten brak met die traditie en dat pakte voor de band uit in een 78/100 beoordeling. Niet slecht, maar ook geen hoogtepunt uit de discografie van de band. Toch was ook op dit album de horror opera-achtige aanpak te horen die de band kenmerkt. Drummer Namtar heeft onlangs de band verlaten. Dit wordt dus het laatste album waarop zijn bijdrage hoorbaar zal zijn.

Franckensteina Strataemontanus heeft wél een duidelijk conceptverhaal en dat pakt goed uit. Na het veelbelovende intro barst Scourged Ghoul Undead los. Wat gelijk opvalt is het organische drumgeluid en de wat afstandelijke gitaren in deze originele productie. Zoals te doen gebruikelijk schiet de song van de ne epiek in de andere. Seregor kotst zijn zinnen op headbangtempo uit. Hij zuigt je eigenhandig mee in het verhaal. De tekst ‘from the womb to the tomb’, hebben we eerder gehoord, maar dat geldt voor wel meer zaken, zoals de keyboards die duidelijk Dimmu Borgir meedragen. Op The Necromancer pakt Carach Angren de artistieke vrijheid, wat een positief effect heeft. In de vertraging word je bij de strot gegrepen door de combinatie van beperkte drums, spannende orkestratie en variërende vocalen. Op de titelsong Franckensteina Strataemontanus zijn audiofragmenten toegevoegd. De muziek is voorzien van kippenvelontknopingen, met een voorzichtige opbouw en duidelijke dynamiek in de songwriting. Het gefluisterde/gescandeerde ‘I Am God!’ schreeuwt om het mishandelen van de repeatknop. Carach Angren slaagt er nog altijd in om herkenbare, doch creatieve metal af te leveren.

De afwisseling tussen tragiek en epiek vindt opnieuw een hoogtepunt op Sewn for Solitude. Het klinkt als ware een soundtrack bij het verhaal dat de band wil vertellen. Door de toevoeging van de viool wordt het symfonische karakter op majestueuze wijze uitvergroot. Operation Compass vind ik wat minder. Het verhalende aspect is prima verwerkt, maar het zijn vooral de wel heel erg doorratelende kicks die het saai maken. Het drumwerk klinkt wat ongeïnspireerd wanneer verder alleen de snare en bekkens de maat aangeven.

Der Vampir Von Nürnberg creeërt ruimte voor keyboardriedels en het duivelse ‘Morgue rat’. Niet alleen muzikaal wordt de horror hier opgezocht met onheilspellende tonen. De duistere griezelteksten zijn om je vingers bij af te likken:

Satanic necrophiliac dabbling in the wickedness of the occult
Vampiric heinous murderer spreading death, misery and tumult
Tonguing the cavity of a gunshot wound his most delicious vice
Behold, the vampire of Nuremberg shall rise

De experimentele industrial van Monster leent zich uitstekend voor het staccato drumwerk. Op dit soort momenten laat de band de sfeer en creativiteit volledig tot zijn recht komen. Het naargeestige gelach en het geaccentueerde ‘Mon… ster…’ swingen temidden van onheilspellende keyboards.

Carach Angren toont zich met dit album heer en meester van het muzikale horrordomein. Het onderwerp Frankenstein leent zich perfect voor een muzikale interpretatie, en bovendien zit er een flinke dosis aan afwisseling en originaliteit in dit album. Dit album is spannend, griezelig en in mijn ogen een creatief hoogtepunt voor de band. Franckensteina Strataemontanus hoort thuis in de kast van elke zichzelf respecterende natuurkundige die niet vies is van een experimentje met menselijk leven. En in de kast van elke horrorliefhebber uit de Lage Landen, maar dat spreekt voor zich. Luistertips: Franckensteina Strataemontanus, The Necromancer, Sewn for Solitude, Scourged Ghoul Undead, Monster.

Score:

86/100

Label:

Season of Mist, 2020

Tracklisting:

1. Here in German Woodland
2. Scourged Ghoul Undead
3. Franckensteina Strataemontanus
4. The Necromancer
5. Sewn for Solitude
6. Operation Compass
7. Monster
8. Der Vampir von Nürnberg
9. Skull with a Forked Tongue
10. Like a Conscious Parasite I Roam

Line-up:

  • Seregor –  Vocalen, Gitaar
  • Ardek – Keyboards, Orkestratie
  • Namtar – Drums

Links: