Brat – Social Grace

Het volwaardige debuut van een band die zichzelf Brat noemt is daar. Termen als grindcore, powerviolence, hardcore en death metal komen er aan te pas. Eerder stond het kwartet op de bühne met de giganten van onder andere Eyehategod en Cro-Mags. De heren en dame hebben er anderhalf jaar de tijd voor genomen om het werk op te nemen in de HighTower Recording studio, waar ook het door mij geliefde Thou terecht kwam voor het opnamewerk. Nu, genoeg over alle randzaken, op naar de muziek, want daar gaat het tenslotte om.

 
Zoals verwacht heeft enkel het titelnummer een langere speelduur dan drie minuten. In de meeste gevallen is dit gewoon “gaan met die banaan” en wordt er in krapweg een paar minuten – of nog geeneens – een partij drumaanslagen gelost in een noodtempo. Dit tezamen met een zooi intens vibrerende en nogal draderigere riffs en de vocale inbreng van dame Liz Selfish. In die zin is Slow Heat nog het meest spannende van het tiental vrij gewelddadige nummers. Een felle drumroffel hier en een blastpartij daar, het klinkt allemaal op een prettige manier bezeten, doch weinig origineel des aanziens. Daar vraagt natuurlijk ook niemand om wanneer we voor dit soort muziek (niet kwaad bedoeld) kiezen. Dit is overduidelijk muziek waarvan de impact belangrijker is dan allerlei overbodige tierlantijntjes.

De schurende keelerupties tijdens Human Offense mogen op heel wat bijval rekenen vanuit mijn kant. Ook vanwege het feit dat deze dubbel – of met een echo – zijn opgenomen. Rope Drag heeft wel iets weg van een korte, meer dissonante deathmetalkraker. Swingen doen deze gasten zekerste weten, wanneer de gitaarswung de boel op snelheid tracht te houden. Dat gezegd hebbende zal de gemiddelde grindcore- en powerviolencefanaat hier wel mee uit de voeten kunnen. Een enkel doodshoofd vast en zeker ook nog wel, maar de rest blijft hier toch vooral vanaf. Bij mij krijgt de band dan ook vooral de voetjes van de vloer vanwege nostalgische motieven, aangezien ik een soort van verlate grindcore-jeugd-periode doormaakte. Best genietbaar kan ik u zeggen en dat gaat ook op voor dit Social Grace. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Score:

73/100

Label:

Prosthetic Records, 2024

Tracklisting:

 1. Ego Death
 2. Hesitation Wound
 3. Slow Heat
 4. Truncheon
 5. Human Offense
 6. Rope Drag
 7. Blood Diamond
 8. Snifter
 9. Sugar Bastard
 10. Social Grace

Line-up:

 • Brenner Moate – Gitaren
 • Liz Selfish – Vocalen
 • Dustin Eagan – Drums
 • Ian Hennessey – Bas

Links: