Borknagar – Winter Thrice

Borknagar – Winter Thrice
Century Media, 2016

Liefhebbers van de Noorse progressieve viking/folkmetalband Borknagar hebben even moeten wachten op nieuw materiaal. Hoofdschuldige daarvoor is zanger Vintersorg die tijdens een verhuizing in 2014 zijn hoofd stevig verwondde. Bandleider Øystein G. Brun besloot de terugkeer van zijn maatje af te wachten en daardoor hebben we nu pas de opvolger van Urd, dat in 2012 heel behoorlijk scoorde in dit e-zine.

Ten opzicht van dat album is de band van drummer gewisseld en hanteert Baard Kolstad (God Seed, ICS Vortex, Leprous) nu de stokjes. Oud-zanger Kristoffer ‘Fiery G’ Rygg laat zien dat er geen oud zeer tussen hem en zijn voormalige bandleden zit en doet een flinke vocale duit in het zakje op de titeltrack. Dat is best aardig maar ook zonder Rygg levert Borknagar een prachtplaat af.

Winter Thrice is namelijk een fabelachtig goede plaat die een prima uitbreiding op het repertoire van de band is. Missers staan er niet op dit album, dat maar groeit en groeit naarmate het vaker langskomt. Borknagar verstaat de kunst om extreme metal samen te brengen met heerlijk dromerige folk. Daarbij brengen grunter Vintersorg en de zoals altijd ijselijk zingende ICS Vortex elkaar tot grote hoogten. In nummers als Cold Runs the River, When Chaos Calls en Erodent jagen ze elkaar vocaal op en proberen ze elkaar af te troeven. Omdat hun medemuzikanten meegaan in de slipstream van de zingende geweldenaren, worden de nummers kunstwerkjes op zich.

Daar komt bij dat Borknagar nog steeds de hand niet omdraait voor het wisselen van stijlen. Panorama is bijvoorbeeld onvervalste progrock en Notilucent klinkt heerlijk dromerig. Maar waar genregenoten als Enslaved vervolgens te lang in de progressieve sferen blijven hangen, trapt Borknagar na zo’n nummer doodleuk het gaspedaal in om alle sprookjesfiguurtjes die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen bruut te verjagen.

Kortom: ook op het elfde (!) album laat Borknagar wederom een verpletterende indruk achter. Verplichte kost voor iedereen met smaak.

Tracklisting:
Borknagar - Winter Thrice 200x200

 1. The Rhymes of the Mountain
 2. Winter Thrice
 3. Cold Runs the River
 4. Panorama
 5. When Chaos Calls
 6. Erodent
 7. Notilucent
 8. Terminus
 9. Dominant Winds

Line-up:

 • Vintersorg – Vocalen
 • ICS Vortex – Bas, vocalen
 • Lars A. Nedland – Keyboard, vocalen
 • Jens F. Ryland – Gitaar
 • Øystein G. Brun – Gitaar
 • Baard Kolstad – Drums

Links: