Beyond Helvete – MMXX

Bij Zware Metalen hebben we een stalker. Niet zo een die midden in de nacht in je tuin staat en je 312 keer per dag belt om je voicemail vol te hijgen, maar een vriendelijke, onschuldig ogende jongen (zolang hij niet op een podium staat dan) die dag en nacht bezig is met zijn label en stiekem het liefst zou hebben dat we onze site hernoemen naar Zware Immortal Frost Metalen. Want het gaat over labelbaas Surtur Lenaerts, die iedere release van zijn Immortal Frost Productions plugt alsof het het allerbeste is dat de wereld ooit heeft gehoord. Toegegeven: de man heeft prima oren aan zijn kop, want met releases als die van Azaghal, Frostmoon Eclipse, Dispyt en ongetwijfeld de naderende plaat van The Stone, sla je de plank bepaald niet mis.

Het album van nieuweling op het Immortal Frost Productions-roster Beyond Helvete verscheen al in september vorig jaar en bleef al die tijd op de plank liggen. Niet uit desinteresse, maar ook een redactie van veertig man heeft een limiet aan het reviewen van de tientallen releases die er wekelijks uitkomen. Dat was echter buiten Mr. Immortal Frost gerekend, want de heer Lenaerts bleef maar aangeven dat hij geen kruisje achter vakje ‘Zware Metalen’ kon zetten in het overzicht reviews van Beyond Helvete’s MMXX. Tot nu, want MMXX is van voor naar achter en van links naar rechts beluisterd.

En dat viel niet mee. Ik moest meerdere malen de neiging onderdrukken deze derde boreling van de Duitser Natrgaard uit te zetten. De basis van MMXX is black metal, maar Natrgaard heeft er flinke klassieke heavymetalinvloeden tegenaan gegooid en is ook niet vies van wat blackthrash en zelfs wat core-ingrediënten. Het resultaat is evenwel een plaat die erg luid is. Niet qua volume, maar wat aanwezigheid betreft. MMXX is als een hamer die 29:25 minuten (best een korte duur, zeker voor een blackmetalalbum) tegen je voorhoofd bonkt. Je zoekt af en toe naar rust, maar die vind je niet. Beyond Helvete pompt maar door met diens klagende muziek.

Het is duidelijk dat Natrgaard’s grote inspiratiebron Niklas Kvarforth is, die zich met zijn Shining al jarenlang op hetzelfde pad van zelfhaat, misantropie, zelfmoord, depressie en eenzaamheid begeeft en de facto ook een eenmansband vormt, al omringt hij zich met een aantal vaste muzikanten (waaronder de Nederlander Frank Schilperoort zie ik nu, die bij The Monolith Deathcult de gaatjes dichtplamuurt: zo leer je nog eens wat) en achter de naam van Natrgaard echt het labeltje ‘Alles’ kan. Misschien zit daarin ook wel het probleem: gebrek aan tegenspraak, want MMXX klinkt als één grote, luidruchtige brij waar van alles aan is toegevoegd zonder dat er veel samenhang is. En zo gaan we in één nummer van depressive suicidal-achtige black metal naar meer headbangende heavy metal en dat komt de basis van Beyond Helvete niet alleen bepaald niet ten goede, het zorgt ook voor een bepaalde zenuwachtigheid in de muziek. Oh, en daarbij is Natrgaard ook nog eens een te weinig bijzondere zanger en lukt het hem niet echt emotie in zijn stem te leggen.

Kortom: Beyond Helvete springt met MMXX teveel van de-hak-op-de-tak en biedt veel te weinig om te kunnen blijven boeien. In de webshop van Immortal Frost Productions kunt u deze release dus links laten liggen. Geen zorgen, er is genoeg ander fraais. Bijvoorbeeld de box set van de laatste plaat van Shining. Inclusief flesopener.

Score:

60/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Intro
  2. The Way to Entelechy
  3. Sings in the Sand
  4. Crowd of Faceless
  5. From the Knowlegde of Ignorance
  6. The Search for Truth
  7. MMXX

Line-up:

  • Natrgaard – Alles

Links: