Baxaxaxa – Spells From The Crypt

Baxaxaxa, één van de Duitse blackmetalcultbands, zag het levenslicht al in 1992 middels een demo Hellfire. Toen werd het stil rond de band mede ook gezien het feit dat de leden zich wisten te verspreiden en deel gingen uitmaken van andere bands zoals bijvoorbeeld Ungod. Ergens in 2017 vond de heer Condemptor in Traumatic een nieuwe wapenbroeder en werd prompt de band weer boven het doopvont gehouden met dientengevolge een zwik aan releases waaronder de EP Devoted To Him en twee volwaardige langspelers met name Catacomb Cult (2021) en De Vermiis Mysteriis (2023) beiden uitgebracht door het intussen ter zielen gegane Finse The Sinister Flame.

Dit Spells From The Crypt is evenmin een nieuwe plaat. Het is meer een samenraapsel van releases die elk op hun beurt toch als bijzonder sterk kunnen bestempeld worden. Twee demo’s worden integraal op deze plaat gezet met name de Hellfire en The Old Evil demo’s met daarbij de EP Devoted To Him. Het is me uit de meegeleverde informatie wel niet helemaal duidelijk of er nog een nieuwe mastering of dergelijk is gebeurd. Het zal me eigenlijk ook gewoon worst wezen. Wel een goed idee van de platenboer, ditmaal het Italiaanse Dusktone, om de nummers in chronologische volgorde te plaatsen. Het spreekt voor zich dat we voor deze release verwijzen naar het fysieke exemplaat en dat ik er geen geluidsfragmenten ter promotie tussenflans, die zijn er immers ook niet, tenminste geen nieuwe…

Starten doen we dus met de Hellfire demo uit 1992. En jongens en meisjes toch wat katapulteert de muziek maar ook de sound van deze demo me terug naar mijn jonge blackmetaljaren. Ik moet toen ergens 14 jaar geweest zijn toen ik dit tapeje in mijn tengels gestopt kreeg. Ik heb nog even gezocht in mijn tapecollectie of ik deze nog ergens terug kon vinden maar vermoedelijk was het exemplaar dat ik destijds beluisterde van iemand anders. Luister je door de stoffige en krasserige productie, heerlijk toch, dan hoor je vooral black metal die verwijst naar de eerste golf. Ook niet onlogisch. Trage, mid tempo black met een korzelig vocaalpalet, eenvoudige, kille en koude keyboardpartijen en riffs die stierlijk eenvoudig zijn. Het doet je denken aan Bathory, Venom en heel wat ander lekkers.

Vervolgens luisteren we naar The Old Evil demo die in 2019 het levenslicht zag en gelukkig niet al te ver afstaat van de klanken op zijn juist beluisterde illustere voorganger.  De intro hier is even obscuur dan de eerste op de plaat maar met de wind aan je zijde word je vrij vlug naar Sepulchral Winds Return geblazen. Ook hier dezelfde ingrediënten dan op de vier eerste nummers van deze compilatieplaat. Zurige riffs, wastonnendrums, abrasieve schuurpapieren vocalen met toch net te veel effecten en ijzig priemende keyboardlijnen dit alles wordt voor je in een eenvoudig blackmetaljasje gestoken. Meer moet dat natuurlijk niet zijn. In vergelijking met de eerste demo ligt de snelheid van uitvoering hier globaal gezien wat hoger maar klinkt alles nog altijd behoorlijk rudimentair. Verwacht dan ook geen zuivere overgangen, heel wat tempowisselingen, hoekjes en kanten waarvan je wenkbrauwen soms nog wel eens zullen fronsen. Nu, dit alles heeft natuurlijk zijn charme en ondanks het feit dat de muziek werd opgenomen in 2019, word je vlotjes terug naar de jaren ’90 teruggeworpen.

De EP Devoted To Him uit 2020 is als laatste aan de beurt. Goed voor twee nummers laat deze EP horen dat de band wel klaar is voor een trits aan volwaardige platen nochtans inboeten op hun geluid, hun eigen smoelwerk, hun eigen kenmerken doen de heren gelukkig niet. En zo kan je gerust stellen dat de verzameling aan nummers op deze verzamelaar mooi in chronologische volgorde worden aangeleverd maar dat er eigenlijk bitterweinig veranderd is tussen 1992 en 2020 en dat mag ook natuurlijk. Dit Spells From The Crypt is alzo een mooie compilatie van vuil en vettig ondergronds blackmetalwerk van een band, Baxaxaxa, die je een cultstatus zou kunnen aanmeten.

Label:

Dusktone Records, 2024

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Church Of The Antichrist
 3. Nocturnal Mass And Christ’s Damnation
 4. The Day When God Falls
 5. Intro
 6. Sepulchral Winds Return
 7. In Shadows They Lurk
 8. Bells Of Charon
 9. The Old Evil
 10. Revelation Of Sin
 11. Devoted To Him

Line-up:

 • Condemptor – Drum
 • Sulphur Irae – Bas
 • Cryptic Tormentor – Gitaar
 • Traumatic – Zang
 • Irrwycht – Keyboard, zang

Link: