Azell – Death Control

Bij Zware Metalen komen we op het gebied van bands van alles en nog wat tegen. Eenmansbands, eenlingen met gastmuzikanten die een bijdrage verzorgen op een album, een heel elftal aan muzikanten die samen een band vormen, maar ook duo’s. Nou bestaat het Amerikaanse Azell uit een duo, maar niet zomaar een tweetal. Het zijn namelijk man en vrouw en dat is toch iets wat minder vaak voorkomt, althans ik zie het niet dagelijks ter recensie verschijnen. Courtney leent in dit geval haar vocalen en de bas, David staat garant voor het drum- en gitaarwerk en voegt daarnaast ook zijn vocalen toe. Och, als het werkt binnen een huwelijk, waarom niet, zou ik denken.

 
Het stel beweegt zich op dit debuut Death Control ergens in de buurt van death, doom en sludge metal. Laatstgenoemde invloed is overduidelijk het meest nadrukkelijk aanwezig. Er is vrijwel continu een ronkende bas hoorbaar die er voor een vijfenveertig minuten stevig op los zaagt. Over het algemeen is het speeltempo traag, op zijn hoogst midtempo en de vocalen schreeuwerig van aard. Er zijn dus geen putgrunts of iets in die trant hoorbaar. Ik krijg de indruk dat er her en der wat elektronische invloeden zijn toegevoegd om de naargeestige, apocalyptische sfeer kracht bij te zetten. De composities zelf blinken uit in eenvoud, waarbij de effectiviteit hoogstwaarschijnlijk een belangrijker doel was dan de complexe hoogstandjes. Vrij vertaald herhalen man en vrouw dikwijls dezelfde gitaarriffs, geluiden of en gezaag totdat u een ons weegt. Soms worden er kleine variaties aangebracht, maar de instrumentale nummers zoals Wallow weten niet altijd voor 100% te overtuigen. Daarvoor is het net teveel eenheidsworst.

Toegegeven het duo heeft hier wel al zijn kunnen in gelegd, daar ben ik zondermeer van overtuigd. End It All is met een speelduur van negen-en-zestig seconden wellicht nog de meest vreemde eend in de bijt. Het tweetal moet vaart maken en dat klinkt dan een stuk agressiever ten opzichte van de andere nummers. Dat neemt overigens niet weg dat er best wel een aantal goede sludgenummers te horen zijn op Death Control. Het nummer You Failed Me is bijvoorbeeld prima in zijn opbouw en geluidsoverdrachtDe gitaarriff gaat ook meer tussen de oren zitten om er voorlopig niet meer uit te komen. Al dreigend worden de teksten op de luisteraar afgevuurd.

Kortom Death Control is gewoon een alleraardigst debuut met spannende muziek. Soms net iets te langdradig of weinig indrukwekkend met name gedurende de instrumentele nummers. Maar de passie tussen man en vrouw voor dit soort sludge is over haast de gehele plaat waarneembaar. O ja, nog een ander voordeel binnen het huwelijk, lijkt mij, na zoveel muziek als uitlaatklep kan de deegroller gewoon in de kast blijven liggen.

Score:

73/100

Label:

Rottweiler Records, 2024

Tracklisting:

 1. Death Control
 2. A.M. 3 – Scud
 3. Apocalypse Verdict
 4. Chemical Chains
 5. Cosmic Requiem
 6. Wallow
 7. End It All
 8. You Failed Me
 9. Echoes Of Eternity

Line-up:

 • David Napier – Gitaren, drums, vocalen
 • Courtney Napier – Bas, vocalen

Links: