Ayahuasca – Yin

Deze driemansformatie uit Toronto combineert grunge en sludge met een punky attitude. Yin is hun tweede CD. Vergelijkingen met Alice in Chains, vanwege de sterk op de zang van Layne Staley lijkende vocalen, liggen voor de hand. Live doet deze band ook covers van die band.  Verwar dit trio niet met Ayahuasca, de Colombiaanse metalgroep.

Het trage en korte sludgy openingsnummer, The Dodged Now, is karakteristiek. Ik vind het echter niet pakkend. Kort, maar toch te lang. Het snelle Born into a Sadness Machine doet het wat dat betreft beter. Ongebruikelijke ritmepatronen en een vleugje Mastodon doen vanaf het derde nummer Yin hun intrede. Er is zeker over de composities nagedacht.  De luisteraar wordt geregeld op het verkeerde been gezet. Gitaarsolo´s zijn grotendeels afwezig. Wel horen we allerlei (gitaar)geluiden op de achtergrond.

Om de Mastodon-associatie levend te houden staat er ook een nummer op de plaat genaamd Dinosaurs. Carbon is een hoogtepunt, lekker slepend. Maar ik moet bij die titel wel steeds denken: ‘footprint.’ Dit nummer gaat over in het volgende, genaamd Left Skull Prison. De nummers winnen aan kracht en inhoud naarmate de CD vordert en men eindigt met een uitgesponnen 10-minuten nummer genaamd White Ship, met een tekst van H.P. Lovecraft. Op dit nummer horen we een gastzangeres, Jocelyn Barth.

Ik zeg het er maar bij dat deze muziekstijl niet my cup of tea is. Zo is Alice in Chains, en grunge in het algemeen, indertijd vrijwel volledig aan me voorbij gegaan. De zang is een bepalende factor op deze CD. Er zit een gelaagdheid in de vaak dubbele zang die mij niet aanspreekt.  De stem van Berserk Lout, want zo heet de zanger blijkbaar, heeft zeker zijn kwaliteiten. Het is de tweede laag van Spike Monism, de bassist, die afbreuk doet. Maar, smaken verschillen. Na een wat wankel begin is het de tweede helft van de plaat waar het om gaat.

a2588803827_16

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklist

 1. The Dodged Now
 2. Born Into A Sadness Machine
 3. Yin
 4. Dark Matter God
 5. Dinosaurs
 6. Mange
 7. Carbon
 8. Left Skull Prison
 9. Collapse Of A Lifelong Lie
 10. You, The Siren and The End
 11. Mountain of Snakes
 12. White Ship

Line-up:

 • Berserk Lout – Gitaar, vocalen
 • Jourk Shapa – Drums
 • Spike Monism – Bas, vocalen

Links:

Score:

74/100

Geef een reactie