Axehead – Meltdown

Als er iemand is die vaker met het muzikale bijltje gehakt heeft, dan is dat Jo Capitalicide van Axehead wel. Volgens de eeuwig betrouwbare bronnen van The Metal Archives is hij te horen in meer dan vijfentwintig bands. Op de eerste langspeler van Axehead is hij maar liefst in viervoud te bewonderen. Op dit album, wat de veelbelovende titel Meltdown draagt, bespeelt hij namelijk alle instrumenten en neemt hij ook de zang voor zijn rekening. In elf nummers wordt de botte bijl van de oi-metal weer scherp geslepen en wordt het tedere oerwoud van je trommelvliezen met venijn omgehakt. Hoewel het album al in 2022 is verschenen, is het nu ook op vinyl verkrijgbaar.

Axehead stapt er meteen met een gestrekt been in. Het album opent namelijk met een nummer dat menig stoere bink op het lijf staat geschreven: Don’t Fuck With Me!. Waar de stem op het nummer veel wegheeft van klassieke oi-punk, zijn er in het gitaarwerk ook thrashy elementen te bespeuren. De rauwheid van de vocalen komen ook op Fire in Your Eyes goed naar voren. De woede van Jo Capitalicide treedt dusdanig naar de voorgrond, dat we bijna vergeten dat er ook een tweede stem present is. Namelijk die van Alex Rossi van het Italiaanse Konquest. Helaas blijft zijn muzikale bijdrage beperkt tot wat ‘oooo’-klanken op de achtergrond. Ook op Evil Game horen we een tweede stem. Ditmaal is die afkomstig van Will van Expunged. ‘Evil Game!’ schreeuwt hij. De drum rolt lekker uit de speakers en we horen zelfs een rappe, heavy metal achtige solo. Het thema van het nummer komt uit de klassieke thrash- en punkschool: de giftige tentakels van het kapitalistische systeem die alles veranderen in een ziek spel waarin alleen winstbejag centraal staat. Fall in Depths opent met een drumslag die binnenkomt as een mitrailleur. De gitaar scheurt er op los en het tempo zit er goed in. Deze vaart wordt op Frozen in Shock aangehouden. Van bevriezing is dus totaal geen sprake. Het sporadische stemgebruik van gastvocaliste Lizbeth van Black Mask laat de laatste ijspegeltjes nog verder ontdooien.

Bijlen gebruik je niet alleen om dingen mee om te hakken. “Waar kan je zo dan nog meer voor gebruiken?”, hoor ik u vragen. Moorden natuurlijk! In het opvallend down-tempo nummer The Killer Strikes gaat daarover. Of deze moordenaar nu een bijl gebruikt of een ander voorwerp, wordt niet toegelicht. Dát hij toeslaat is in ieder geval een zekerheid. Op Meltdown horen we wederom een tweede zanger. Ditmaal is deze afkomstig van David F. van Plana Negra. Op de vocalen na zou dit nummer makkelijk afkomstig kunnen zijn van een Iron Maiden b-side uit de jaren ’80. Voor de liefhebber een welkome muzikale versnapering dus.

Het album loopt al bijna op zijn einde, dit betekent dat het tijd is voor wat cynisme. Dit vinden we in het venijnige The Kids Won’t Last. Het is een vlammend oordeel over de verrechtsing en de individualisering van de moderne maatschappij. Waar ze in de jaren ’80 nog ‘The Kids Are United’ zongen, is van die unie bijna niks meer over. Door de pakkende tekst en de complementerende zang- en gitaarmelodieën is dit nummer het hoogtepunt van het album. Op I’m Not Crazy blijven we even gezellig plakken in de vuige steegjes van de jaren ’80 streetpunk. Op dit nummer horen we maar liefst twee gastvocalisten: Julien van Lumpen en Mark van Who Killed Spikey Jacket. Het slotstuk van het album heet Set Alight. Hier kunnen we goed horen dat Jo Capitalicide beter kan schreeuwen dan zingen. De vocalen staan ietwat schel op de mix, waardoor het een nummer is geworden dat in mijn optiek wellicht beter had kunnen worden overgeslagen.

Axehead presenteert hier een prima album dat de vruchten plukt uit de overvloedig gevulde bomen van de metal en punk. Wel is het een gemiste kans om de elf (!) gastvocalisten die het album rijk is niet wat meer te benutten. Naast wat ‘oooo-s’ en wat tegenzang zijn deze namelijk bijna niet te horen. Ook het laatste nummer is een ietwat tamme afsluiter van een album dat voor de rest goed uit de verf komt!

Score:

75/100

Label:

Headbangers Records & Big Bad Wolf Records, 2023

Tracklisting:

 1. Don’t Fuck With Me
 2. Fire In Your Eyes
 3. Evil Game
 4. Air Raid
 5. Fall In Depths
 6. Frozen In Shock
 7. The Killer Strikes
 8. Meltdown
 9. The Kids Won’t Last
 10. I’m Not Crazy
 11. Set Alight

Line-up:

 • Jo Capitalicide – Alles

Gastvocalen:

 • Julien
 • Mark
 • Alex Rossi
 • Rob
 • Simex
 • Connor
 • Jeremy
 • Luna
 • David F.
 • Will
 • Lizbeth

Links: