Awake The Dreamer – Damaged Souls

Arising Empire is een label dat ons de laatste tijd heeft laten kennismaken met heel wat vette releases. Ik denk persoonlijk dan aan Deadthrone, Imminence en vooral Landmvrks om er maar een paar te noemen. De Zweden van Awake The Dreamer lanceren nu via dit label hun debuutalbum Damaged Souls. Nu pas, hoor ik jullie denken? Inderdaad, nu pas. Ze hebben intussen de hele wereld afgereisd en alzo ook kennisgemaakt met Ryo Kinoshita van het Japanse metalcore-gezelschap Crystal Lake. De kerels moeten gedacht hebben het ijzer te smeden wanneer het heet is en hebben hem direct gevraagd om een gastrol te vertolken op deze plaat. Ook Robert Ljung van Adept komt langs op deze plaat, het is maar dat je het weet.

Dit debuutalbum telt tien goed uitgebalanceerde metalcore-nummers met nu en dan een deathcore-kantje. Luister voor dit laatste maar eens naar het einde van het tweede nummer Atmosphere of het begin van het nummer Blood Red Fists. Hier neemt vanaf het begin een beukend drumritme de boel op sleeptouw. Daartussenin verweeft Awake The Dreamer een meer of minder meezingbaar, metalcore-nummer. Zo is Far Away net als Believe een wat klassieker opgebouwd meebrullertje.


Wanneer ik deze nummers goed beluister krijg ik gezien de samenzang nu en dan het idee dat ook hier, net als bij hun labelgenoten van Deadthrone, de invloed van The Amity Affliction niet ver weg is.

Eerlijk gezegd, kan deze plaat me minder boeien dan de releases van de eerder vermelde bands op hetzelfde label. Waarom? Tja, het zit goed in elkaar, is goed doordacht, muzikaal sterk uitgevoerd, er is sprake van heel wat agressie ook – vooral dan in het vocale gedeelte, maar het mist iets. De productie is helder, misschien te kraaknet. Is het dat? Vooral de mix van de cymbalen vind ik te plat, te kort en te scherp. Er zit daar geen vettigheid in.

Voor de fans van dit genre: zeker het beluisteren waard. Voor de twijfelaars zou ik het advies geven: eerst luisteren dan kopen. Vroeger ging dat zo, herinner je je dat nog? In de platenzaak een plaat kiezen, laten opzetten, en dan beslissen of je je zuurverdiende spaarcenten zou willen uitgeven.

Score:

70/100

Label:

Arising Empire, 2019

Tracklisting:

 1. Damaged Souls
 2. Atmosphere
 3. Far Away
 4. Believe
 5. Blood Red Fists
 6. Lunar
 7. Your Mind
 8. Liberation
 9. Vigilant
 10. Negative Filters

Line-up:

 • Max Andrén – Zang
 • Benjamin Turesson – Bas, zang
 • Alexander Backman – Gitaar
 • Oscar Järn – Gitaar
 • Fabian Fagerberg – Drum

Links: