Avatarium – An Evening With Avatarium

Avatarium werd in 2013 in het leven geroepen door Candlemass-bandleider Leif Edling als één van zijn vele zijprojecten. Inmiddels is Edling wegens gezondheidsomstandigheden lange tijd niet meer actief in de band als spelend muzikant, maar toch voorzag hij Avatarium op de afgelopen twee platen wel van nummers van zijn hand. Zo verscheen het nummer Porcelain Skull eerst op Avatarium’s meest recente album The Fire I Long For uit 2019, maar kreeg het vorig jaar tevens een eigen uitvoering op de Candlemass-EP The Pendulum. Sinds het horen van de eerste twee singles Boneflower en Moonhorse wist de band mij in 2013 meteen te boeien. De zware doomriffs in combinatie met de fluwelen stem van Jennie-Ann Smith, het orgelwerk en een flinke dosis prog- en hardrock vormen een unieke mix.

Met inmiddels vier albums achter zijn naam brengt Avatarium nu het eerste live album uit, An Evening With Avatarium. De registratie hiervan vond vorig jaar januari plaats in Stockholm. Wat de aftrap van een nieuwe tour had moeten zijn, bleek echter slechts één van de twee gespeelde dagen te worden. Maar hoewel een tour ons helaas werd afgenomen, geeft de band hiermee toch een zoethoudertje aan zijn fans en diens potentiële nieuwkomers. Met veertien nummers op de setlist ligt de nadruk op The Fire I Long For, dat twee maanden eerder verscheen en waarvan maar liefst zes nummers gespeeld worden. Hoewel de meningen verdeeld positief waren over dit laatste werkje, zou ik het zelf zo waarderen met een score van 85 punten uit 100.

Na een intro dat wel erg veel doet denken aan Nino Rota’s legendarische themamuziek uit The Godfather, starten we met Voices. Laten we dan ook – toepasselijk genoeg – meteen beginnen met het benoemen van  de vocale capaciteiten van Jennie-Ann Smith, die vooral aangenaam blues achtig en soulvol klinken. Ze is ook nu goed bij stem en klinkt eigenlijk gewoon net zoals op plaat, en dat zonder enige moeite – althans, zo komt het over. Meteen trekt de band verder ten strijde met het sterke Rubicon. De mix van deze live registratie zit dik in orde in elkaar, met een uitstekende balans tussen de instrumenten. Vooral de gitaar van Marcus Jidell klinkt monsterlijk vet, versterkt met het retro klinkende orgelspel. Na Into The Fire/Into The Storm, gaat het tempo omlaag met het zoete, maar mooie Lay Me Down. Dat Smith & Jidell een echtpaar vormen, werpt in dit geval zeker zijn vruchten af. Laatstgenoemde verzorgt op niet onverdienstelijke wijze de achtergrondvocalen.

Na een praatje van mevrouw Smith wordt het zelf getitelde Avatarium ingezet, afkomstig van het debuut. Het is hiermee ook voor het eerst dat de band het zware doomlandschap bewandelt. De band ging immers gaandeweg steeds meer muziek produceren dat dichter lag bij de hardrock van bands als Rainbow en Deep Purple, dan dat het deed denken aan het klassieke werk van Black Sabbath. Het nummer is slechts één van de twee gespeelde nummers van het debuut en hoewel het een prima song is, had ik persoonlijk toch veel liever Boneflower gehoord. Het opvolgende Shake That Demon knalt het tempo meteen weer omhoog en is juist een uptempo rocker in de stijl van Ritchie Blackmore.

De epische uitvoering van Pearls And Coffins daarentegen, een nummer dat overigens geknipt is voor een film van Quentin Tarantino, vormt wel een groot hoogtepunt op deze schijf. Waar de reguliere versie al een ijzersterk nummer vormt, krijg deze nog meer ballen met het soleerwerk van Jidell. Een waar luistergenot! Maar ook de nummers die volgen, zijn stuk voor stuk sterke selecties uit het oeuvre van deze Zweden. Van het zwoele The Fire I Long For tot de akoestische cover van het traditionele gospelnummer In My Time Of Dying of het knallende Girl With The Raven Mask, met An Evening With Avatarium worden we getrakteerd met een sterke weergave van de evolutie van deze band.

Label:

Nuclear Blast Records, 2020

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Voices
 3. Rubicon
 4. Into The Fire/Into The Storm
 5. Lay Me Down
 6. Jennia-Ann Talks 1
 7. Avatarium
 8. Shake That Demon
 9. Pearls And Coffins
 10. In My Time Of Dying
 11. Medusa Child
 12. Sky At The Bottom Of The Sea
 13. Jennia-Ann Talks 2
 14. The Fire I Long For
 15. Girl With The Raven Mask
 16. Stars They Move
 17. Moonhorse

Line-up:

 • Jennia-Ann Smith – Vocalen, akoestische gitaar
 • Marcus Jidell –  Gitaar, achtergrondvocalen
 • Rickard Nilsson – Orgel
 • Mats Rydström – Basgitaar
 • Andreas Johansson – Drums

Links: