Autonomie – No Peace, Only Violence

Twee Kvelertak-leden zijn fan van de tieners in Autonomie. No Peace, Only Violence is een maatschappelijk probleem, autonomie (net als een burgerlijke belastingsstop) de oplossing. Vandaar dat ook wij deze Noorse zalm tussen de instroom aan releases uitvisten. Sommige politici schijnen naast maatschappelijke problemen ook van tieners te houden. Om andere redenen weliswaar, al gaan ze zich om die op Autonomie toe te passen serieus mogen haasten!

Er is een volledig overbodige intro en enkele kicks nodig om de motor te starten, maar daarna vertrekt met Doomsday meteen de beste een turbothrasher van de EP. Krioelende harmonieuze loopjes netelen de middelpuntvliedende notenpikkerij. Hoewel de dampige drumproductie het gros van de drumkit troebleert, lukt het jonge geweld er toch in de intensiteit erin te houden. De rotvaart van de thrashverkappingen en verderop enkele flinke punkscheringen en –inslagen, hebben voldoende aan vervaagd slagwerk om er net als politici het geweld in te houden. Meteen weet je waarom de Kvelertak-boys er zo dol op zijn.

De vocale meerwaarde heeft het equivalent van een paperclip om een geniete bundel: af en toe neemt een forsige roep eens een accent mee. Voor nog meer accentuering kan er hier en daar nog wel een gang shout bij. Voor de rest laat Markus kansen op betere captatie liggen. De solo’s  sidderen en beven onder de enge reverb. Zowel als dauwdruppelfrisse parelsnoeren als jankende sneren vangen die de gebrekkige (indien al aanwezige) vocalen enigszins op.

M heeft vanwege de sinistere akkoordenschema’s een nostalgische beginperiode Sepultura-sfeer. Al doen de riffpatronen die net wat autonominder eer aan. Dan moet je toch stellen dat No Peace, Only Violence weinig tot geen grijpgrage sloebers zal motiveren om de tienerlijke onschuld te schenden. Tot daar oké. Helaas geldt hetzelfde voor de meerwaardezoekende metalfans.

Label:

Fysik Format, 2023

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Doomsday
 3. Nuclear Death
 4. Krigspatriot
 5. M
 6. Drunken Assault
 7. Riot Kill

Line-up:

 • Markus Andersen – Gitaar, vocalen
 • Michael Heyland-Sjoen – Gitaar
 • Jonas Tollagsen – Basgitaar
 • Pal Skipnes – drums

Links: