Autarkh – Form In Motion

In 2019 verloor Tilburg, Dodecahedron en de extreme metalwereld tout court, één van de meest indrukwekkende frontmannen ooit. Michiel Eikenaar, een boom van een man, werd geveld door kanker. Nihill en Dodecahedron vonden een einde. Met Ulsect bleef een deel van Dodecahedron actief en nu is er ook Autarkh. Autarkh is het kindje van Michel Nienhuis (brein achter de composities van Dodecahedron), die samen met producer Joris Bonis (Dodecahedron, Ulsect) aan de slag ging en muzikanten van verschillende pluimage rond zich verzamelde voor de creatie van Autarkh. Net als Ulsect resideert Autarkh bij Season of Mist.

Een tweede Dodecahedron wensen was niet echt netjes, maar eigenlijk deed ik dat wel (net als vele anderen). Omdat Dodecahedron gewoon krankzinnig sterk was en niemand er over zou zeuren dat die lijn doorgetrokken wordt. Zo loopt het niet. Autarkh is geen Dodecahedron. Neen, in dat opzicht is Autarkh in mijn ogen veeleer verwant aan het technische Ulsect en zijn experimentele, industriële sound. Autarkh gaat wel een stuk verder richting electronica en industrial, met invloeden uit de IDM (intelligent dance music) en glicht. Zelf verwijzen ze naar Aphex Twin en Autechre, ik voeg daar graag Venetian Snares, Cvon en Squarepusher aan toe. Qua metalinvloeden hoor ik eveneens een ganse rits namen, zonder dat het een knip-en-plak-gevoel oplevert. Ik denk aan Blacklodge, Reverence, Meshuggah, The Amenta, Dødheimsgard, Control Human Delete (wie kent deze Nederlandse band nog?), Sybreed, Ram-Zet en Red Harvest. Onder andere… (ik kan er gemakkelijk nog tien opnoemen). Het is avantgarde, experimenteel, met djent en industrial die in elkaar overvloeien tot de sci-fi klinkt als een brutale trip vol trance en stacatto weerhaken. Futuristisch, met heerlijke contrasten tussen verwarrende, klinische electro enerzijds en bijzonder overtuigende, verterende vocalen (wat een range!).

Er volgt zo dadelijk een ferme score, die met zich meebrengt dat dit album mijn jaarlijst zal halen. Het valt me niet vaak meer voor dat een avantgarde/experimenteel/futuristisch album mij zodanig fascineert als deze nieuwe van Autarkh. Om mij te verleiden met industriële extremiteiten, dat is geen kunst. Maar om me zelfs op een lager tempo kippenvel te bezorgen met hysterie en machinale complexiteit… dat is weinigen gegeven. Het is lang geleden dat ik nog eens kon zeggen dat in het extreme genre een band erin slaagt om tien/twintig bands te cumuleren en er iets van te maken dat ik nog niet eerder hoorde… en het nog eens overweldigend geslaagd klinkt ook. Wow. ik ben onder de indruk. Zelfs van de Voivod-achtige hoes. Zeit ist nur eine Illusion, tijd bestaat niet, maar klokken wel.

En Autarhk gelukkig ook.

Score:

87/100

Label:

Season of Mist, 2021

Tracklisting:

 1. Primitive Constructs
 2. Turbulence
 3. Cyclic Terror
 4. Impasse
 5. Introspectrum
 6. Lost To Sight
 7. Metacognition
 8. Clouded Aura
 9. Alignment
 10. Zeit ist nur eine Illusion

Line-up:

 • Michel Nienhuis – Keel, gitaar, bas, programmering
 • David Luiten – Keel, gitaar
 • Tijnn Verbruggen – synth, beat design
 • Joris Bonis – synth, sound design

Links: