Auriferous Flame – Ardor for Black Mastery

De Griek Ayloss is ongetwijfeld een man met een druk bestaan. Zo bestiert hij niet enkel deze eenmansband Auriferous Flame, maar ook een heel aantal andere bands, eveneens dikwijls in zijn eentje. Wellicht is de ambientblackmetalband Spectral Lore zijn meest bekende. Met dit Auriferous Flame, dat nadrukkelijk niet gezien mag worden als een nevenproject, maar als volwaardige eenmansband, bracht hij eerder het debuutalbum The Great Mist Within uit. Deze is niet op Zware Metalen ter recensie verschenen. Verschillen met de voorganger zijn met name het toegenomen tempo, meer complexiteit en het verder uitdiepen van de blackthrashstijl, aldus de bijgeleverde promo.

Met een albumlengte van negenveertig minuten en een vijftal nummers die ruim boven de zeven minuten klokken, voorspelt dit alvast een uitgesponnen werk, mogelijk voorzien van de nodige complexiteit. En eigenlijk komt dat al vrij snel aan de oppervlakte wanneer we Ardor for Black Mastery voor de eerste maal beluisteren. Rustpunten zijn er aanvankelijk maar zelden, of het moet het nummer Behind The Gentle Breeze zijn, dat na de wervelkolken van Wielders of Secrets en Thaumaturgical Irresolutions voor een enigmatisch intermezzo zorgt. Een welkome afwisseling, want het is echt even bijkomen na die eerste twee nummers vol machinale blackthrash. De bijzonder snelle drums, complexe gitaarriffs en meerdere lagen vergen nogal wat van de luisteraar. Evengoed blijkt dat hierover nagedacht  is en wanneer we tijdens Thaumaturgical Irresolutions wat muziek voorbij horen komen die doet denken aan goeie ouwe Slayer kan ik nauwelijks een glimlach onderdrukken.

Het titelnummer zelf is wat meer getemporiseerd van aard. Het geheel is prima uitgebalanceerd, maar niet zo spannend als de eerste twee nummers. Toch wel jammer, want van potentie is hier zeker sprake. Pas na een dikke vijf minuten gooit Ayloss er weer de beuk in, wat dan snel ontaardt in een spannende eindfase vol opgefokte blackthrash. Van mij had het nog wat korreliger en vuiger mogen klinken, maar dat is een kwestie van smaak.

Beyond Light, Βeyond Reason start weer met de nodige Slayereske aspiraties, maar weet daarnaast af te wisselen met vooral erg melodieuze opgefokte black. Even terugschakelen na vier minuten is er ook bij, om daarna met de nodige sfeer en een gesproken gedeelte naar het einde toe te werken. Dan is er nog ruimte voor Ophidian Hallways als tweede intermezzo, om vervolgens het album te eindigen met Recommencing The Great Work.

Enerzijds is het knap wat deze Griek met deze eenmansband Auriferous Flame laat horen, anderzijds weet hij bij mij niet altijd de juiste snaar te raken. Wellicht is het gebodene daarvoor toch te generiek. Bij mij overheerst er dikwijls het gevoel “waar heb ik dit eerder gehoord” en ben ik daar uiteindelijk meer mee bezig dan te genieten van de muziek zelf.  Maar wanneer u geen genoeg kan krijgen van het blackthrashgenre waarbij er meer dan eens wordt teruggegrepen naar riffs uit het Slayer-tijdperk mag u Ardor for Black Mastery gerust eens proberen te ontrafelen.

Score:

73/100

Label:

True Cult Records/Stellar Auditorium Productions, 2023

Tracklisting:

1. Wielders of Secrets
2. Thaumaturgical Irresolutions
3. Behind The Gentle Breeze
4. Ardor for Black Mastery
5. Beyond Light, Βeyond Reason
6. Ophidian Hallways
7. Recommencing The Great Work

Line-up:

  • Ayloss – Alles

Links: