Atrocity – Okkult III

Ah Atrocity, de Duitsers die gek zijn op experimenteren. Begonnen als grindcoreband onder de naam Instigator hebben ze in 1988 besloten om onder de naam Atrocity verder te gaan en daarmee veranderde de stijl naar death metal. Mijn eerste kennismaking met Alexander Krull en zijn kornuiten was hun tweede langspeler Todessehnsucht. Maar na dit album is Atrocity aan het experimenteren geslagen. De band begon hardcore, gothrock, folk en industrial in zijn muziek te verwerken. Tot 2013 heeft men heel wat verschillende stijlen weten te combineren op de releases. Met de komst van Okkult in 2013 keerden de heren terug op het deathmetalnest en Okkult II verscheen in 2018.

Dit jaar markeert de komst van Okkult III, het derde en laatste deel van de Okkult-trilogie. Als je bekend bent met de eerste twee delen, dan weet je inmiddels wat je te wachten staat. Old school death metal van ongekende kwaliteit. Naar mijn mening is deze schijf bruter en agressiever dan zijn voorganger. Beukende drums, messcherpe riffs en venijnige deathmetalvocalen zorgen voor een hoogtepunt in het bestaan van Atrocity. Muzikaal doet het mij soms denken aan de periode van Death ten tijde van Scream Bloody Gore en Leprosy (Fire Ignites) en aan Obituary (Priest of Plague). Tekstueel worden weer wat smeuïge onderwerpen aangesneden. In Cypka is de poolse seriemoordenaar Józef Cyppek uit de jaren 50 van de vorige eeuw onderwerp van gesprek en de samenzwering van de “Schwarze Reichswehr” na de Eerste Wereldoorlog mogen we ervaren in Born to Kill. In Faces From Beyond duiken we in de wereld van het oproepen van geesten en in Bleeding for Blasphemy raken we aan de occulte intriges van het Vaticaan en de orde van de Tempeliers.

De openingstrack Desecration of God was de eerste song die eind oktober werd gepresenteerd aan het publiek. Het was er meteen al een om rekening mee te houden.

Aan Malicious Sukkubus is meegewerkt door Zoë Marie Federoff, die ook bekend is van Cradle Of Filth, en Elina Siirala van Leaves’ Eyes.

Ook voor Born to Kill en Faces From Beyond zijn video’s uitgebracht, stuk voor stuk door Alexander Krull zelf geschreven, geregisseerd en bewerkt.

Na het tweede album was mijn interesse in de muziek van Atrocity weggezakt vanwege alle experimenten, maar met de komst van de Okkult-trilogie mag ik er weer graag naar luisteren. Zeker dit laatste deel heeft mij zeer verrast. Death metal zoals death metal bedoeld was. Strak, rauw, ongeremd en duister. Heerlijk!

Noot voor diegenen die het nog niet wisten: Als je in Atrocity speelt, ben je automatisch onderdeel van twee bands. De gehele band is, samen met zangeres Elina Siirala, namelijk de symfonische metal formatie Leaves’ Eyes.

Score:

96/100

Label:

Massacre Records, 2023

Tracklisting:

 1. Desecration of God
 2. Fire Ignites
 3. Born to Kill
 4. Bleeding for Blasphemy
 5. Priest of Plague
 6. Malicious Sukkubus
 7. Lycanthropia
 8. Faces From Beyond
 9. Cypka
 10. Teufelsmarsch

Line-up:

 • Alexander Krull – Zang
 • Micki Richter – Gitaar
 • Luc Gebhardt – Gitaar
 • Andre Nasso – Basgitaar
 • Joris Nijenhuis – Drums

Links: