Árstíðir lífsins – Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr

Heel eerlijk? Helrunar is, sinds Baldr ok Iss, een band die overschat wordt. Niet spannend genoeg. De juichstemming bleef dan ook achterwege, toen bleek dat livegitarist Stefán en zanger Mársel ook in Árstíðir Lífsins hun ding doen. Voor mij is Árstíðir Lífsins een onbekende naam overigens, of in elk geval een vergeten naam. Dat zal aan mij liggen, want nummer twee en drie, een EP en een split kwamen al voorbij op Zware Metalen. Het is het vierde album voor deze band uit Ijsland en Duitsland. Het heeft vijf jaar geduurd voordat dit nieuwe ei, gemaakt van black, pagan en folk metal, is uitgebroed.

De teksten worden in het Oudwestnoords gezongen. Een taal die door de Vikingen destijds werd gesproken. Het thema van Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr is de troonbestijging van de Noorse koning Olaf II Haraldsson, die ook wel Olaf de Dikke werd genoemd. Een koning die berucht werd, omdat hij onderdanen dwong om zich tot het Christendom te bekeren. Je moet wat, als je wel een zwaard hebt, maar geen goede argumenten…

Na deze geschiedenisles zijn we van start, en worden gelijk in het diepe gegooid met Fornjóts synir ljótir at Haddingja lands lynláðum. Creatieve, duistere black metal met snauwende screams en diepe donkere koorzang. De productie is, zoals je van Ván Records mag verwachten, helder maar niet steriel. De hi-hat heeft een extra boost gekregen. Na al het blastbeat- en tremologeweld volgt een natuurambient met akoestische gitaar en een verhalenverteller. Morðbál á flugi ok klofin mundriða hjól is rauw en de band speelt op topsnelheid. De afwisselende vocalen onder de stabiele riffs slepen het nummer zeven minuten voort, waarbij de blastbeats lekker doorratelen. Het beste nummer van het album.

Siðar heilags brá sólar ljósi is wederom een ambient met vertellerij. De muziek smeekt af en toe om een goede riff, maar niets springt er echt uit. De afsluiter laat dit ook horen. De afwisseling is er wel. Deze bestaat uit de diepe basstem met doom black, dan screams en blastbeats, en daarna akoestische stukken. Zo herhaalt de cirkel zich, tot je bijna een kwartier later klaar bent. De muziek zit echt goed in elkaar, en ook qua songwriting valt er weinig op aan te merken. De sfeer die wordt neergezet is sterk.

In de uitgesponnen muziek missen passages die eruit springen. Het is bovendien eventjes leuk, maar bijna 70 minuten is echt wat teveel van het goede. Het Helrunarvirus dus: veel muziek, weinig om over naar huis te schrijven. Ongetwijfeld een plaat die bij een aantal liefhebbers van Duitse black metal desondanks gewoon in de jaarlijst gaat belanden.

Score:

75/100

Label:

Ván Records, 2019

Tracklisting:

1. Fornjóts synir ljótir at Haddingja lands lynláðum
2. Sundvǫrpuðir ok áraþytr
3. Morðbál á flugi ok klofin mundriða hjól
4. Líf á milli hveinandi bloðkerta
5. Stǫng óð gylld fyr gǫngum ræfi
6. Siðar heilags brá sólar ljósi
7. Vandar jǫtunn reisti fiska upp af vǫtnum
8. Fregit hefk satt
9. Haldi oss frá eldi, eilífr skapa deilir

Line-Up:

  • Stefán – Gitaar, Basgitaar, Vocalen
  • Árni – Drums, Strijkinstrumenten, Effecten, Vocalen
  • Marsél –  Verhalenvertelling, Vocalen

Links: