Helrunar – Vanitas Vanitatvm

Vanitas Vanitatvm wordt vertaald als ijdelheid der ijdelheden. Een term uit de schilderkunst, waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen, vergane boeken, muziekinstrumenten en een omgevallen glas. Als je liefhebber bent van black metal is de kans groot dat je meerdere albumcovers hebt met deze thema’s en het vormt daarmee een mooi visualisering van het vijfde album van Helrunar. Temeer omdat deze kunststroming de kijker aanspoort zich te richten op het eeuwige leven.

Helrunar bedient zich op dit album van lange nummers, waarvan enkelen met gemak boven de zes minuten uitkomen. De totale speeltijd bedraagt ruim een uur. Als band moet je dan wel de kunst beheersen om de aandacht vast te houden. Hoewel er niets mis is met repeterende en slepende stukken, heeft Helrunar hier en daar wat moeite om to-the-point te komen. Als dat dan gebeurt, gaat het ook los met vaak van die heerlijke jaren negentig melodieuze tremelo riffs.

De betere nummers staan wat mij betreft toch echt op het tweede deel van Vanitas Vanitatvm. Niet dat het slecht is, want Helrunar weet op de eerste pakweg vijf nummers de middenmoot ruimschoots te overtreffen, maar vanaf het titelnummer zit er een duidelijk stijgende lijn en net wat meer spanning in de composities. Nachzehrer is een slepend nummer met spoken word, voldoende afwisseling en een echt kippenvelmoment. Samen met Nekropolis vormen zij de hoogtepunten van dit album.

Het blijft een kwestie van smaak of black metal in het Duits gezongen kan worden. Helrunar doet het en met verve. Mede door de buitengewoon goede composities op het tweede deel van dit album valt onderstaande score hoog uit.

Score:

89/100

Label:

Prophecy Productions, 2018

Tracklisting:

 1. Es ist ein sterbend Liecht
 2. Saturnus
 3. Lotophagoi
 4. Blutmond
 5. Da brachen aus böse Blattern
 6. Vanitas Vanitatum
 7. In Eis und Nebel
 8. Nachzehrer
 9. Als die Welt zur Nacht sich wandt
 10. Necropolis
 11. Der Tag an dem das Meer seine Toten freigibt

Line-up:

 • M.D. – Vocalen
 • S.K. – Gitaar, Basgitaar, Drums

Links: