Archvile King – À La Ruine  

À La Ruine is de debuutplaat van het Franse gezelschap Archvile King. Eerder bracht het al wel de EP, Vile, uit als eerste kennismaking. Daar stonden maar vier nummers op verzameld, nu krijgen we het dubbele te verwerken. De heer Nicolas M. of noemen we hem beter Baurus, is het enige bandlid en heeft zich verdiept in de kunst van het vermengen van thrash – en blackmetal. Het kwaliteitslabel Les Acteurs De L’Ombre heeft wat gezien in deze heer want zij verdelen ook de plaat. Of dit ook garant staat voor kwaliteit is niet altijd een garantie meer, daar de laatste releases buiten deze van Aorlhac, RüYYn en Pensées Nocturnes me wat te magertjes uitvielen. Hopelijk kan de heer Baurus hier iets aan veranderen. En door een eerste luisterbeurt, van de twee nummers die al op voorhand aan ons werden aangeboden, stem ik me alvast positief.

Als je naar bijvoorbeeld Dans La Forteresse Du Roi Des Vers hebt geluisterd dan weet je dat er een stevig, eerder Scandinavisch fundament, werd gelegd waarop de heer Baurus zijn muziek gebouwd heeft. Daarnaast laat een eerder thrashy en korter nummer als Mangez Vos Morts horen, dat Archvile King niet vies is van enig vermenging van stijlen en dat komt het luisterplezier natuurlijk enkel maar ten goede.

Nochtans start de plaat vrij typisch, een regenachtige intro, een declarerende vrouwenstem en een aan Primordial – denkend akoestische gitaarpartij. Het vervolg is wel magistraal, de heerlijke melodie wordt vervolgens gegoten in een blastfestijn om te eindigen met dezelfde vrouwenstem, knappe intro of mogen we dit het eerste nummer noemen, dit Chroniques Du Royaume Avili? Het valt op dat naast de thrashy gitaarriffs de akoestische gitaar ook een prominente rol op dit album toebedeeld krijgt. Celui Qui Vouvoie Le Soleil is in het verlengde van het eerste nummer, ook een heerlijk beukend melodieus gebeuren met de nodig hoekjes en kanten, om niet te moeten schrijven dat heel wat lekkere breaks gehanteerd worden. Atroce heeft dan weer, in het begin van het nummer wel te verstaan, wat knipoogjes naar Mgła.

We zijn weer op de goede weg zou ik zo denken. Deze Franse éénmansformatie, Archvile King laat een erg goede indruk na op hun debuutplaat À La Ruine. Voor zij die de digipackversie van het album op de vingers kunnen tikken, zij zullen niet teleurgesteld zijn, met het nummer Creating The Hangman wordt er nog een extraatje toegevoegd aan de al erg aangename collectie.

Score:

85/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Chroniques Du Royaume Avili
  2. Mangez Vos Morts
  3. Celui Qui Vouvoie Le Soleil
  4. Atroce
  5. Dans La Forteresse Du Roi Des Vers
  6. À La Ruine
  7. Vêpre I
  8. L’Artisan

Line-up:

  • Nicolas “Baurus” M.  – Zang, alle instrumenten

Links: