RÜYYN – RüYYn

RÜYYN brengt met RüYYn zijn debuut. Het is een EP geworden met vijf nummers. Les Acteurs De L’Ombre vond deze meer dan indrukwekkend genoeg om uit te brengen. RÜYYN is een eenmansband, de heer Paulet neemt alles voor zijn rekening. Het belooft een ijskoude reis door meters hoge sneeuw te worden. Tenminste als je de prachtige hoes van deze plaat mag geloven. Is de heer Paulet door al die koude en sneeuw zijn oriëntatie helemaal kwijt geraakt? Of weet hij verdomd goed waar hij mee bezig is?

Volgens mij gaat het hier om het laatste. En dit niet in het minst omdat de black metal die op deze EP staat van een uitmuntende kwaliteit is. De muziek past perfect in de stal van het label. Het voelt ijskoud aan alsof Frankrijk en Canada (want het doet me toch ook een beetje aan die school denken) maar een steenworp van elkaar verwijderd liggen.

Al vanaf I krijg je brute, priemende, stekende riffs te verwerken die aan hoge snelheid voorbij komen razen. Bij momenten wordt het gas wat teruggenomen. Het doel hiervan? Een mistige sfeer creëren om alzo het momentum te zoeken en opnieuw die snelheid op te drijven alsof een heftige sneeuwstorm zich ook zo verspreidt over de heuveltoppen. II is iets stampender, krachtiger en beukend van aard. De passen worden in de sneeuw nagelaten door de indrukwekkend strakke drums en de erg epische riffs. De vocalen doen verder hun ding.

III start met een hammerblast alsof de wind beukt op de ramen en deuren van de hut die je moet beschermen tegen de koude. Het mag duidelijk zijn dat die hut niet lang standhoudt, als er zo wordt verder geragt en geblazen. En inderdaad, in dit nummer voel je toch ook de Scandinavische invloeden door je kleren kruipen. En alsof het nog niet genoeg is, krijg je met IV een nog krachtiger nummer te horen. Het is vooral de dreigende sfeer die uitgaat van het hoofdthema, dat je kippenvel geeft.

Krachtige sneeuwkoude EP! Ben benieuwd naar een volledig album van dit heerschap!

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2021

Tracklisting:

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV

Line-up:

  • Romain Paulet – Zang, alle instrumenten

Links: