Arborescence of Wrath – Inferno

Met een lastig uit te spreken bandnaam komt hier het Amerikaanse Arborescence of Wrath ineens om de hoek zeilen. Dit muzikale epos, Inferno, is het debuut van deze tongbreker. De band is getekend door Transcending Obscurity Records en ik moet zeggen dat ik heel veel waardering heb voor het label en zijn eigenaar Kunal Choksi. Ik kan alleen maar raden hoe lastig het moet zijn een label te beheren vanuit India en dan ook nog eens op het hoge niveau dat wordt geleverd bij veel van zijn releases.

Nu dus Arborescence of Wrath, vertaald vertakkingen van toorn, die zijn eerste schreden zet op de duistere paden die de band samen met het label heeft uitgestippeld. Nog nooit van de band gehoord en geen idee wat te verwachten hoewel de naam en de hoes uiteraard wel het een en ander doen vermoeden! Het promomateriaal doorlopend komen er nog meer subtiele hints naar voor, wat dacht je van Origin zanger Jason Keyser die zijn brute strot aan dit project geleend heeft. Doorlezend kom je verder uit bij Simon Schilling, de huidige drummer van Marduk, die zich op deze plaat grenzeloos mag gaan uitleven. De heer Charles Collette heeft nog op een blauwe maandag bij Benighted de snaren geplukt en  doet nu hier. Tenslotte completeren de minder bekende Michel Beneventi en JP Battesti, die zich over het gitaarwerk ontfermen, het kwintet.

Het zal u als gewaardeerde lezer niet ontgaan zijn dat we hier niet te maken zullen hebben met lichtvoetigheid en fijnbesnaarde, liefkozende aanrakingen der instrumenten. Nee, dit is gewoon pure brutaliteit. Dit is puur kwaad vertakkend in negen muzikale aanvallen op je geestelijke gesteldheid. Wat een geweld! Na het luisteren is het echt nodig even bij te komen en als je ballen hebt zet je de plaat nog eens op. Maar dat is hetzelfde als weer proberen te lopen nadat je door een bus bent aangereden. Als een ware masochist heeft uw redacteur van dienst zichzelf keer op keer gewaagd het album opnieuw te ondergaan te beluisteren.

En zo gaat de muziek toch voorzichtig zijn nuances prijsgeven. Terwijl in eerste instantie het geheel als een muur op je afkomt, worden terloops de riffs en afwisseling in de nummers duidelijker. Structuur- en de nodige tempowisselingen werken meer en meer onderscheidend en maken de nummers herkenbaar. Hier en daar een gitaarsolo geeft net wat meer diepgang. Het nummer Holier Than You wordt zelfs ingeleid met heuse operazang en pianospel. Het is een bizarre ervaring daar dit zo subtiel en gevoelig wordt gebracht en zo contrasterend voelt. Gelukkig breken de mannen het na anderhalve minuut abrupt af en rammen ze er met volle snelheid weer op los. Ik weet niet echt in hoeverre dit iets toevoegt, maar ik stoorde me er verder niet aan.

Soms heb je behoefte om je systeem weer eens fiks te laten opschudden. Ik zoek dan altijd knetterharde bands op die op een agressieve manier mijn adrenalineniveaus naar een hoger plan trekken zodat ik er weer even tegenaan kan. Dan waren bands als Hate Eternal, Vitriol, Origin, Krisiun, Hour of Penance altijd dicht bij de hand. Wat mij betreft mag deze plaat van Arborescence of Wrath ook in dat rijtje terechtkomen. Toffe plaat.

Score:

85/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2023

Tracklisting:

 1. Wrath
 2. Carnage
 3. Hangman
 4. Relentless Infights
 5. Holier Than You
 6. Cleansing Termination
 7. Temple of Ashes
 8. Repentance
 9. Into Everlasting Fire (Immolation cover)

Line-up:

 • Jason Keyser – Zang
 • Michel Beneventi – Gitaar
 • JP Battesti – Gitaar
 • Simon Schilling – Drum
 • Charles Collette – Bas

Links: