Ante-Inferno – Fane

Dit is het debuut van het Britse Ante-Inferno, waarvan de leden me allen onbekend zijn. Ik nam deze ter hand omdat het label, UKEM Records, best wel interessante dingen uitbrengt. ‘Fane’, dat is Engels voor soort van tempel of religieus gebouw, meen ik begrepen te hebben. Vandaar de hoes. Ante-Inferno brengt – dat kon u al afleiden uit het logo – black metal.


Vrij primitieve en quasi live opgenomen black metal eigenlijk, waarbij de atmosferische draagkracht en de ijzige pagan-feel steeds voorin te vinden is. Ook doom komt de black metal meer dan eens opleuken. Het klinkt als een album uit de eerste helft van de jaren ’90, met een pak Primordial en Winterfylleth-verwijzingen, al slaagt deze band er niet in om doorheen de relatieve chaotiek en ijzigheid een gevoel van blijvende epiek te creëren. Daarvoor is het te schreeuwerig en monotoon qua vocalen, te braafjes ingespeeld qua leadgitaar en bas en is het overmatig gebruik van hi-hats te onderbrekend om in de flow te kunnen komen. Dat is echter geen probleem voor liefhebbers van Panopticon en dergelijke anarchistische of licht-deprimerende natuur adorerende Cascadian metalen en weet ik veel wat nog allemaal van black metal uit het noorden van Amerika en Canada. Als je dus houdt van een primitieve pagan black metal feel met een dosis post-elementen, dan kun je Fane wellicht een stuk beter verdragen. Vooral nummers met lang aangehouden noten en een pak herhalingszin kunnen voldoende hypnotiserend inwerken om je bij de les te houden. Daarom raad ik dan ook een nummer als Passing aan als kennismaking met dit Britse viertal.

Geen hoogvlieger op dit moment, of het moet zijn dat je zwaar verslaafd bent aan productieloze Cascadian black met Britse pagangevoelens. Rekening houdende met het feit dat dit een debuutplaat betreft is het allemaal nog best oké eigenlijk en prima om op een druilige dag op te zetten wanneer de parken vol zitten met noob-wandelaars, die met zijn allen samen de rust verstoren, en je er toch maar voor doen kiezen om de deur niet uit te gaan.

Score:

70/100

Label:

UKEM Records, 2020

Tracklisting:

1. Fane
2. Oath
3. Passing
4. Return
5. Absence
6. Worship
7. Fragments

Line-up:

G.S – Drums
M.Z – Gitaar
K.B – Keel, gitaar
N.L. – Bas

Links: