Act of Denial – Negative

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het iiiiiiiis… Iedereen kent dit kinderspelletje, waarbij er na de openingszin meestal een kleur wordt genoemd en de onwetende medespelers moeten raden welk object de persoon die de zin uitspreekt in zijn hoofd heeft. Soms zie je het meteen en soms moet er even flink gezocht worden. Ditzelfde principe zou je op Act of Denial kunnen toepassen. Hierbij typ je echter de naam van de band in bij je favoriete zoekmachine en dan maar kijken wat er naar boven komt.

Wat je dan te zien krijgt blijkt in dit geval bizar weinig te zijn. Op het wereldwijde web is er nauwelijks aandacht voor het debuutalbum van Act of Denial. Het lijkt wel een daad van ontkenning. Wellicht komt dit doordat het album in beheer van het relatief onbekende label Crusader Records is uitgebracht. Aan de lijst met deelnemende muzikanten zal het in ieder geval niet moeten liggen. De band is opgericht door gitaristen Voi Cox en Luger, die elkaar kennen van het in Split gesitueerde Koziak. Gaat er geen bel rinkelen? Bij mij ook niet, dus wees gerust. Maar de gelederen worden versterkt door niemand minder dan zanger Björn ‘’Speed’’ Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra), bassist Steve Di Giorgio (Sadus, Death, Testament), slagwerker Kerim ‘’Krimh’’ Lechner (Septicflesh) en toetsenist John Lönnmyr (The Night Flight Orchestra). Lieve help, dat is me een verzameling aan gelouterde vakmannen! Sommigen zouden het woord supergroep zelfs in de mond durven nemen. Dit zou in theorie garant moeten staan voor een plaat vol met lekkere nummers. De hoogste tijd dus om te bekijken of we enkele positieve woorden kunnen vinden over dit Negative.

Sta me echter toe, voordat we daar aan toekomen, om een ode te brengen aan één van de mannen uit de line-up van deze gelegenheidsformatie: Björn Strid. Wat een waanzinnige eindbaas is deze man. Als ik niet beter zou weten, zou ik in de veronderstelling kunnen zijn dat de beste man het menselijk ras is ontstegen en is geëvolueerd in een nieuwe soort die geen slaap meer nodig heeft. Buiten zijn eigen vaste bands is de vocalist betrokken bij een ogenschijnlijk oneindige lijst aan zijprojecten en gastoptredens. Daarbij staat één ding altijd voorop: wanneer de zanger in de bezetting verschijnt, dan weet je dat de vocalen meer dan dik in orde zullen zijn. Dat is op dit Negative niet anders. Zijn kenmerkende mix tussen warme heldere vocalen, hoge screams met veel pit en sporadisch lagere uithalen zijn weer eens van uitmuntende kwaliteit. Zo kunnen we nog wel honderd albums aanhoren waar zijn stembanden aan verbonden zijn.

Nu over naar het album! Muzikaal gezien brengt Act of Denial melodische death metal. Daarbij vertoont de muziek, en niet alleen door de stem van de vocalist van dienst, wel heel sterke gelijkenissen met Soilwork en dan met name het iets oudere werk, zoals de albums Figure Number Five en The Living Infinite. Ook andere grootmeesters in de Zweedse melodeath als In Flames en Arch Enemy zijn echter licht vertegenwoordigd in het geluid. In die zin voelt het dan ook als een warm bad waar je in terecht komt. Niks even eerst met je teen voelen of het water wel de juiste temperatuur heeft, hier kun je direct in plonzen. Overigens klinkt het album verder totaal niet als een zoveelste Zweedse melodeathkopie. Daarvoor zijn de ideeën die op het album worden gepresenteerd gewoonweg van te hoge kwaliteit. Het album klinkt dan ook erg fris en is wat mij betreft precies wat het redelijk verzadigde genre nodig heeft.

Negative gaat met Puzzle Heart lekker furieus van start. Geen tokkelende intro, maar een simpel ‘’Ein, zwo, drei, vier’’ geeft het startsein om de stroomversnelling op de toehoorder los te laten. Melodieuze gitaarlijnen, een groots refrein, wat beukende riffs en een lekkere solo aan het eind. Wat wil je eigenlijk nog meer? In een notendop is dit dan ook de essentie waar dit album om draait.

Ware het niet dat de toetsenist van dienst gaandeweg het album een steeds belangrijkere rol krijgt. Dat start eigenlijk vanaf Down That Line met wat voorzichtige momenten waarbij de deuntjes sterk doen denken aan de manier waarop Thy Catafalque toetsen ook inzet. Het geeft de muziek een extra dimensie en maakt het geheel nog even net wat interessanter. Zo ook op In the Depths of Destruction, een waanzinnig lekker nummer dat eigenlijk draait om goed doordachte gitaarlijnen en andermaal een episch refrein. De toetsen spelen daarbij totaal geen hoofdrol, maar worden gericht ingezet om het nummer naar het volgende niveau te tillen.

Negative is een heerlijke plaat geworden waar louter positieve woorden over geschreven kunnen worden. Fans van Soilwork en melodische death in het algemeen kunnen deze plaat dan ook zonder nadenken aanschaffen. Het is niet bekend of deze gelegenheidsformatie plannen heeft om verder te gaan als band of dat de muziek eventueel zelfs live gebracht zal worden. Het is te hopen dat het niet bij dit ene album blijft.

Score:

85/100

Label:

Crusader Records, 2021

Tracklisting:

 1. Puzzle Heart
 2. Controlled
 3. Down That Line
 4. In the Depths of Destruction
 5. Negative
 6. Slave
 7. Lost Circle
 8. Reflection Wall
 9. Your Dark Desires
 10. Clutching at Rays of the Light

Line-up:

 • Björn Strid – Zang
 • Voi Cox – Gitaar
 • Luger – Gitaar
 • Steve Di Giorgio – Basgitaar
 • John Lönnmyr – Keyboards
 • Kerim ‘’Krimh’’ Lechner – Drums

Links: