Acres – Burning Throne

Deze vier koppige formatie, Acres, opereert vanaf de zuidkust van Engeland. De heren maakten danig indruk op me met hun vorige plaat, Lonely World, maar ook live stonden ze toch meer dan hun mannetje. Ik zag ze nog niet eens zo lang geleden samen met het Zweedse Imminence in de Klinker in Aarschot. Niet zo zeer de muziek maar vooral de merchandise van deze Britten stond mijn zoon van 15 jaar wel aan. Hij is immers sinds die dag gaan lopen met een hoodie en beanie van de band die ik toen op het optreden op de kop tikte. Och ja…

De muziek van deze heren kan bestempeld worden als post-hardcore of metalcore met een randje emocore. Je kan het, en zo omschrijft de band het zelf ook, sad music for sad dudes noemen. Niet dat ik mijn zoon of mezelf als een sad dude bestempel: de heren maken gewoon goede muziek. En dat is daarom dan ook gewoon de reden waarom ik wat afwijk van het extreme blackmetalpad dat ik meestal toch bewandel.

Niks? Is toch maar heel weinig, niet? Nochtans opent Burning Throne met dit nummer. Het is een wat breekbare track waar vooral de krachtige vocalen van de heer Lumber en ondersteunende elektronica opvallen. De bij wijlen licht bijtende dan weer kabbelende gitaarpartijen leggen toch een aardig vers laagje emotionaliteit bovenop het geheel. De heer Lumber krijgt in dit nummer ook wat hulp van Garret Russell, brulboei van dienst bij het Californische metalcoregezelschap Silent Planet. Ook in het titelnummer trekken de gitaren en de knotterende bas goed hun plan. De eenvoudig dreunende drumpartijen van de heer Hiscock plakken de boel wel aan elkaar. Dat er een stevig fundament aanwezig is in deze band hoor je in de eerste maten van Hold On. Een nummer dat toch qua gevoel het dichtst in de buurt komt van het indrukwekkende nummer Lonely World van de gelijknamige plaat.

Een imposante zangpartij zowel clean als brutaal zit vervat in het behoorlijk beladen The Death Of Me. Misschien nog meer beladen is het eerder trage en door tranen toe bewogen Visual Hallucinations. De zakdoek wordt vervolgens aangeboden door My Everything. Een nummer dat een sterke leadlijn kent en een meezingbaar refrein in zich draagt. In Feel Anything hoor je wat Imminence-invloeden. Niet dat de band rond de heer Eddie Berg ook zijn viool heeft uitgeleend dat dan weer niet.

Aangename opvolger voor Lonely World, dit Burning Throne van de Britse post-hardcore formatie Acres. Inderdaad, ik heb de plaat besteld net als een nieuwe hoodie. Een beanie bleek niet in het pre-order pakket te zitten. Jammer. Hopelijk raak ik ook deze hoodie niet kwijt. Sad music for sad dudes? Ach kom, soms wel.

Score:

80/100

Label:

A Wolf At Your Door Records, 2023

Tracklisting:

 1. Nothing
 2. Burning Throne
 3. Hold On
 4. The Death Of Me
 5. Visual Hallucinations
 6. My Everything
 7. Feel Anything
 8. Into Flames
 9. When You’re Gone
 10. Lost In Our Own World

Line-up:

 • Ben Lumber – Zang
 • Alex Freeman – Gitaar
 • Theo Sandberg – Gitaar
 • Matthew Hiscock – Drum

Links: