Above Aurora – The Shrine Of Deterioration

Je verhuist van Polen naar IJsland, wat gebeurt er dan met je muziek en het hele gebeuren rond je als blackmetalband? Wat is de invloed hiervan? Je kan natuurlijk je oorspronkelijke roots niet verloochenen en dat is ook niet hetgeen wat Above Aurora doet. Dit trio omhelst de typische IJslandse invloeden uit natuur en extreme muziek en creëert alzo een meer eigen geluid.

The Shrine Of Deterioration is de tweede plaat, de eerste, Onwards Desolation verscheen in 2016. Daartussenin verstopte hij ook nog een EP, Path To Ruin. Het laatste album kreeg een erg lekker geluid mee, de man achter de knoppen Haldor Grunberg, heeft een meer dan voortreffelijke job gedaan. Misschien is de producer zelf wel bassist, want dit instrument ligt lekker in het midden van het bed en duwt soms de andere instrumenten wat naar de rand, nochtans bromt en knottert de bas eigenlijk alles netjes bij elkaar.

De black metal die deze heren te berde brengen is een donker ingekleurde, eerder bezwerende trance-inducerende variant. De sfeer die geschept wordt, leunt goed aan tegen de recentste releases van IJslandse top-bands als daar zijn Sinmara, Helfró, Nyrst en anderen. De snelheid ligt weliswaar vaak niet al te hoog doch de drumlijnen van O. nemen de boel toch aardig op sleeptouw. De tokkelende gitaarthema’s van de hand van V. zijn dan weer dreigend dan weer terughoudend en vertellend van aard. De dominantere bas wordt door D. erg strak geregisseerd. Luistertips zijn het beklemmende, slepende Celestial Monarch, waarin de interactie tussen bas, gitaar en de eerder spaarzame vocalen het niveau bepalen. En eigenlijk is ook het daaropvolgende Precarious Foundations op dezelfde leest geschoeid. Ergens in het midden van dit nummer, rond minuut drie en half valt alles stil en neemt eerst een eenvoudige gitaarlijn je bij de hand, een lijn die niet veel later een Mgła-achtige vibe meekrijgt en alzo het nummer erg sterk uit wandelt. En wanneer dan een solerende bas het afsluitende Splinters mee op gang trekt, ben ik er rasecht van overtuigd dat we in de nabije toekomst van dit Above Aurora nog veel gaan horen.

Erg donkere, trance-inducerende plaat zonder te hervallen in uitgesproken monotonie of oeverloos doordreunen in bepaalde riffs. Ik stel me de vraag gaan deze Polen in IJsland blijven wonen? En zo ja wat is de verdere impact hiervan op hun muzikale creaties. Boeiend om te volgen.

Score:

85/100

Label:

Pagan Records, 2020

Tracklisting:

  1. Blurred Luminosity
  2. Virus
  3. Barren Lore
  4. Celestial Monarch
  5. Precarious Foundations
  6. Splinters

Line-up:

  • O. – Drum
  • V. – Gitaar, zang
  • D. – Bas

Links: