Aborted – TerrorVision

Met Halloween in aantocht mag er al eens een horrorfilm uit de jaren ’80 de revue passeren. Deze vertelt hoe de media eigenlijk een soort demonische aanwezigheid zijn, die de mening van de massa manipuleert door haat, angst, bigotterie, terrorisme, racisme en al die andere leuke gewoontes van de menselijke soort uit te vergroten. Althans, dat is hoe het multinationale Aborted aanbeveelt hoe we hun elfde langspeelplaat moeten interpreteren.

‘Demonisch’ is een eclatante woordkeuze, omdat ze – verrassend genoeg – accuraat is. Om deathgrind te beschrijven is dat ongeveer het laatste woord dat je verwacht nodig te zullen hebben. Totdat de eerste en bijlange niet de laatste boosaardige tremelostriemen tussen de ziedende breinboringen beginnen op te vallen. De sfeer die ze daarmee neerzetten is er één van een getergde maatschappij, je krijgt eizona kippenvel van die hoge, indringende verderfbazuinen. Eenzelfde sfeer bekruipt de vicieuze solo’s. Overal duiken ze op, in Squalor Opera wellicht het meest uitgesproken.

Datzelfde nummer eindigt dan wel weer met een vintage-Aborted grooveriff, want laten we wel wezen: hoe prominent die nieuwe invloed ook mag zijn, hij zit nog steeds begraven in vermorzelende brutaalgrooves, psychopathische loopjes en doldraaiende snaarmaalderijen. Whore D’Oeuvre Macabre zou zelfs gewoon op The Purity Of Perversion kunnen gestaan hebben. De twee maniakale lagen splijtende vacuüm vocalen verzekeren eens te meer dat we hier nog steeds met Aborted te maken hebben.

Tussen de stortvloed aan wilde blastbeats en basdrumbekleding nemen de bandleden her en der een momentje. Zo is er een bijna satanisch gitaarritueel in Exquisite Covinous Drama, krijgt de kliederende bas een minisolo in Altro Inferno en krijst Sven geregeld als een blackmetalbezetene. Wetende dat er achter elke afgeslagen hoek of agressieve mootjeshakkerij zo’n verrassing kan toeslaan, maakt er een plot van waar de scenaristen van jaren ’80 horrorfilms een punt aan te zuigen hebben… al zouden zij die punt eerder in een poepgat laten steken.

Score:

88/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

 1. Lasciate Ogne Speranza
 2. TerrorVision
 3. Farewell To The Flesh
 4. Vespertine Decay
 5. Squalor Opera
 6. Visceral Despondancy
 7. Deep Red
 8. Exquisite Covenous Drama
 9. Altro Inferno
 10. A Whore D’Oeuvre Macabre
 11. The Final Absolution

Line-up:

 • Sven De Caluwé  – Vocalen
 • Mendel Bij De Leij – Gitaar
 • Ian Jekelis  – Gitaar
 • Ken Bedene – Drums
 • Stefano Franceschini – Basgitaar

Links: