1349 – The Infernal Pathway

Na Massive Couldron Of Chaos uit 2014, komen de Noorse pestbestrijders van 1349 terug met een nieuwe plaat: The Infernal Pathway. Zij die goed bij de pinken zijn, hebben waarschijnlijk al het snoepje, Through Eyes Of Stone, kunnen traceren op het wereldwijde web. Een mastodont van een nummer waarin een ongelooflijk, geweldige, mega-fantastische melodieuze riff verwerkt zit. Toen ik dit snoepje tot mij nam dacht ik: wat een plaat moet dat wel niet worden. Persoonlijk had ik wat moeite met de vorige release, maar kom. En zie hier, de nieuwe volledig langspeler is beschikbaar. Ik moet u niet vertellen dat ondergetekende erg benieuwd en nieuwsgierig is.

1349 bestaat immers uit een aantal grootmeesters uit de blackmetalwereld, dus erg verkeerd kan het toch niet lopen. Neem nu bassist Seidemann die met Den Saakaldte een paar heerlijke schijven lanceerde, bijvoorbeeld All Hail Pessimism. Denk maar aan Frost die bij meerdere cultbands zoals Satyricon en Gorgoroth de drumvellen masseert of masseerde. Aangevuld met Ravn en Archaon toch geen verkeerd viertal moet ik zeggen.

De plaat knalt op gang en dit op old-school wijze met Abyssos Antithesis, een lekkere blackmetalschuiver met ook een vette Slayer-achtige solo. De toon is dus direct gezet. Bruut, agressief en recht-door-zee. Met Through Eyes Of Stone wordt de ingeslagen weg verder bewandelt en krijgen we een stevig en snel nummer te horen met echt waar, toch wel een van de meest geweldige gitaarriffs uit blackmetalland de laatste jaren, check even de video-clip hieronder, scroll door naar minuut 1.50, of speel gewoon het nummer helemaal! Jongens, wie verzint dit toch allemaal!

De kerels moeten zelf gedacht hebben ‘als we de hele plaat vol hengsten, wordt het voor de luisteraar misschien wat veel’. Vandaar dat je op strategische plaatsen op het album korte instrumentale stukjes vindt met als basistitel Tunnel Of Set. Nu dat mag, voor mij hoeft dit niet, raggen maar! Towers Upon Towers start vettig maar kent zijn gelijke niet dankzij een heel arsenaal aan gevarieerde drum-ritmes zoals alleen Frost ze kan afleveren. Ook de typische 1349-blastlijnen zijn gelukkig ook hier weer van de partij. Doorheen de hele plaat wordt strak en ultra-precies gemusiceerd, de zangpartijen van Ravn zijn gemillimeterd afgemeten en passen dus precies.

Dødskamp, dat je waarschijnlijk nog kent van de EP release, staat ook op deze plaat en past perfect. Dit is het nummer dat deze heren ter ere van kunstenaar Edvard Munch creëerden. Ze deden dit op vraag van hogere instanties in Noorwegen, waaronder het Munch museum. Alzo leverden ze dan ook hun zwarte visitekaartje af en waagden ze zich wat buiten hun comfortzone, met bravoure weliswaar.

In zijn totaliteit is deze plaat een strakke, agressieve release die niet mag ontbreken in de collectie van elke blackmetalfan. Jammer wel dat er maar één monsterriff op dit album staat, doch dit is genoeg om hem bij herhaling uit de rek te halen!

Score:

85/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Abyssos Antithesis
 2. Through Eyes Of Stone
 3. Tunnel Of Set VIII
 4. Enter Cold Void Dreaming
 5. Towers Upon Towers
 6. Tunnel Of Set IX
 7. Deeper Still
 8. Striding The Chasm
 9. Dødskamp
 10. Tunnel Of set X
 11. Stand Tall In Fire

Line-up:

 • Ravn – zang
 • Archaon – gitaar
 • Seidemann – bas
 • Frost – drum

Links: